Hlavní obsah

Celý svět kouká, jak Češi válí. Těžké a kruté, komentuje trenér podivnou kvalifikaci na OH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě je stále šance, že na OH v Paříži budou oba nejlepší čeští kajakáři Jiří Prskavec a Vít Přindiš. Jen každý v jiné disciplíně. „Jířa je světová jednička, Vítek dvojka a na olympiádě se může představit jen jeden,“ povzdychl si kouč Jiří Prskavec starší, jenž vede oba reprezentanty v jedné tréninkové skupině.

Foto: kanoe.cz

Jiří Prskavec (vlevo) a Vít Přindiš, dvě hvězdy českého i světového kajaku.

Článek

„Je to strašně těžké a kruté,“ dodává Prskavec starší. Jedinou místenku na kajaku pro sebe nakonec vybojoval jeho syn a obhájce olympijského zlata, zejména díky druhému místu na MS. Přindišovi, jinak vítězi Světového poháru, se na šampionátu ani na předchozích velkých akcích tentokrát tolik nevedlo.

„Nezbývalo mi nic jiného než Jířovi fandit, když jsem nemohl startovat a neměl to ve svých rukou,“ přiznal ke konci září Přindiš. V novém rozhovoru pro Sport.cz pak uvažoval, proč není místo pro více závodníků z jedné země, když patří k těm úplně nejlepším: „Aktuální zástupci federace to mají nastavené tak, že větší rozmanitost zemí je víc než kvalita, bohužel. Proto ani nechtějí specialisty na kros ve slalomu, aby spíš mohli říkat, že mají deset zemí v první desítce, než aby tam nějaký stát byl dvakrát.“

Pro Přindiše ještě existuje možnost podívat se do Paříže v nové disciplíně kajakkrosu. Ten budou moct jet dva zástupci z každé země. Buď kajakář a kanoista, nebo místo jednoho z nich specialista, který si vyjede bonusové místo.

O pozice se bude bojovat na červnovém Světovém poháru v pražské Tróji, kvalifikační klíč je opět velmi přísný. Místo si vyjedou jen tři země. Přindiš byl letos třetí na Evropských hrách v Krakově, kde zvítězil další člen tréninkové skupiny Ondřej Tunka.

„Bude to ještě boj, ale věřím, že se zadaří,“ doufá Prskavec starší, mimo jiné reprezentační šéftrenér, a přiznává, že přednominační kritéria pro závod kajakářů nastavil svaz opravdu přísně. „Musela být strašně těžká, aby člověk, který to dokáže, musel uspět v každém závodě,“ vysvětluje. „Téměř nadlidský úkol,“ pravil nedávno Přindiš.

Foto: Iva Roháčová

Předseda Českého svazu kanoistů Stanislav Ježek.

Podle předsedy Českého svazu kanoistů Stanislava Ježka je nadvláda českých kajakářů naprosto výjimečná, ale zasloužená. Proč? Jednoduše vzájemná a zdravá konkurence.

„Pro celý svět je téměř nepochopitelné, že máme tolik mistrů světa v posledních deseti letech. Já říkám, že je to díky tomu, že i dva mistři dokáží trénovat spolu. Naše špička se potkává každý den, klidně v jedné skupině jako Jířa s Vítkem, každý den se porovnávají a snaží se být lepší než ten druhý. Tohle všechny posouvá dopředu. Pokud se vám podaří najít někoho tak výjimečného, není potřeba ho izolovat, ale můžete ho dát dohromady s ostatními,“ konstatuje Ježek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články