Hlavní obsah

Vencl se chce jako první potopit na jeden nádech a bez neoprenu do 50 metrů

Freediver David Vencl se chystá na další posunutí hranice lidských možností. Po té, co předloni uplaval rekordních 81 metrů pod ledem, se nyní chce jako první člověk na světě potopit bez neoprenu a na jeden nádech do hloubky 50 metrů. Pokusí se o to za týden v zamrzlém jezeře Sils na jihu Švýcarska. Jeho tým o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Freediver David Vencl

Článek

Jiní potápěči bez přístrojů už takhle hluboko byli, ale v neoprenu. Vencl se o totéž pokusí v plavkách. V mrazivé vodě by měl strávit něco málo přes minutu a půl. Ponoří se do padesátimetrové hloubky jen s pomocí ploutve a vodícího lana. "Udělat něco, co ještě nikdo nikdy neudělal, je výzva a ohromná motivace. Ať dělám cokoliv, vždy se chci zlepšovat a překonávat sám sebe. A tady jsem zvědavý, jestli v sobě najdu sílu a dokážu to," uvedl Vencl.

Jezero Sils nedaleko Svatého Mořice si pro tento rekordní pokus vybral, protože bylo potřeba najít jezero dostatečně hluboké a pevně zamrzlé. To Sils hluboké 71 metrů a ležící v nadmořské výšce 1800 metrů splňuje. Průzračná voda tohoto jezera by navíc měla umožnit natáčení pokusu podvodním dronem.

Vedle extrémně chladné vody a nedostatku kyslíku se bude muset Vencl vyrovnávat s tlakem vody, což je největší rozdíl ve srovnání s jeho rekordním plaváním pod ledem. A v ledové vodě je to velká výzva. "Pokud jste ve stresu, zatnou se vám automaticky svaly kolem ramen a krku a to zapříčiní, že nedokážete vyrovnávat tlak. A extrémní chlad i zkušeného freedivera může dostat do tak velkého stresu, že může mít s vyrovnáváním tlaku problém," uvedl Vencl.

Cítí se být připravený, ale zůstává pokorný. "Kdyby to přede mnou udělalo dvacet freediverů, kteří by se jen potopili do menší hloubky, asi bych k tomu přistupoval mnohem víc uvolněněji. V tomhle případě ale vůbec nevím, jestli to jde udělat. Neřekl bych, že mám strach, ale mám z toho respekt," dodal čtyřicetiletý freediver.

Reklama

Související témata: