Hlavní obsah

Vodní slalom jako biatlon? Olympijský medailista se snaží zviditelnit svůj sport i mimo závody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o reprezentaci je často nejvypjatější částí sezony vodních slalomářů. Kanoista Lukáš Rohan ale po břehu Trnávky o víkendu chodil v klidu a s úsměvem. Jako stříbrný olympijský medailista měl účast na letošních vrcholných akcí jistou s předstihem, navíc oba úvodní nominační závody vyhrál. V podcastu Mixzóna se ale zamýšlel i nad budoucností a směřováním vodního slalomu, tedy sportu, který má po tatínkovi v genech.

Kanoista Lukáš Rohan v podcastu Mixzóna.

 
Článek

O víkendu v Troji tak na vyvrcholení nominačních závodů může sledovat, kdo jeho a mistra světa Václava Chaloupku doplní na jediném volném místě mezi kanoisty. A samozřejmě se pokusí prodloužit svoji vítěznou šňůru.

„Vloni před olympiádou, kdy jsem měl reprezentaci také jistou, jsem některé závody pojal trochu laxně a říkal si, že takhle letos tu nominaci jet nechci. A pokusím se jet tak, jako bych o reprezentaci bojoval, a potvrdit, že do reprezentace patřím,“ říká. Daří se mu to zatím dokonale.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lukáš Rohan (@lukas.rohan)

Kanoisté se svými výsledky z poslední doby pomalu blíží v českých podmínkách vyhlášené kategorii kajakářů. Rohan ale pozorně sleduje i snahu olympijského vítěze Jiřího Prskavce, který ke své hlavní disciplíně směle přidává i singlkanoi.

„Ze začátku jsem si z něj dělal legraci. Ale když jsem ho pak viděl, musel jsem uznat, že to není vůbec špatné,“ přiznává. Takže možný budoucí soupeř? „Jeho největší problém je, že v lodi nevydrží moc dlouho klečet, na to si musí zvyknout. Ze dne na den se nedostane na naši úroveň, ale jestli to někdo z kajakářů může dokázat, tak on,“ je přesvědčený Rohan.

Při domácím vrcholu sezony, tedy Světovém poháru od 10. do 12. června, budou oba čeští olympijští medailisté bojovat ve svých hlavních kategoriích. Slalomářským specifikem je ale i to, že při přípravách přiloží ruku k dílu i závodnici či trenéři…

„Já jsem v Troji odmala. Když se ještě startovalo do závodu od raftu, tak jsme drželi závodníky, pak jsem běhal s lístky od rozhodčích, přes sbírání odpadků a až k technické činnosti,“ vypočítává.

Nyní se jako student mediálních studií snaží svůj sport co nejvíc zpopularizovat, na starosti má mj. twitterový účet českého vodního slalomu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Paddling (@czechpaddling)

„Myslím, že za poslední roky se tu daří, aby náš sport byl vidět, povedlo se sehnat sponzory, zajištění pro diváky i závodníky je i na Českém poháru na úrovni,“ popisuje.

Za vzor si kdysi vodní slalomáři dali popularitu biatlonu v Česku. Výsledkově už mají navrch, co jim ještě chybí, aby vzbudili stejný zájem mezi fanoušky? A proč podle Rohana nejdou snahy mezinárodní federace vždy správným směrem? I o tom mluvil úspěšný kanoista v podcastu Mixzóna.

Reklama