Hlavní obsah

Olympijská vítězka dodala českým debutantkám zkušenosti i inspiraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společná cesta veslařek Radky Novotníkové a Pavly Flamíkové začala už před dvěma lety, jenže plány zhatily zdravotní trable Novotníkové. Na druhý pokus už odjely ve dvojce bez kormidelníka celou sezonu, která vrcholí při světovém šampionátu v Račicích, pro obě premiérovém. V rozjížďce si finalistky prestižní regaty v Lucernu dlouho vedly slibně, ale v závěru se propadly na první nepostupové místo a budou muset zabojovat v opravách.

Foto: Ivana Roháčková

České veslařky z dvojky bez kormidelníka Pavla Flamíková (vlevo) a Radka Novotníková.

Článek

Čerstvě 24letá Flamíková pochází z Hodonína, přes pardubické gymnázium se přesunula do Prahy, kde studuje dřevařské inženýrství. „Zkoumá se jeho využitelnost, obnovitelné zdroje a dřevostavby. Přijde mi to jako prospěšný obor pro naši planetu,“ vysvětluje.

Novotníková se za studií vydala ještě mnohem dál, čtyři roky strávila na kalifornské USC. „Bylo to jedno z mých nejchytřejších rozhodnutí, díky tomu pořád vesluju,“ je přesvědčena.

Studia za mořem

„Skloubit školu s reprezentací v Brně bylo složité, tady se naskytla možnost vynikajícího vzdělání a šance spojit ho se sportem, tak jsem po tom skočila,“ líčí Novotníková, která se po návratu věnovala mediálním studiím a v týdnu před šampionátem v Račicích stihla promoci.

Obě se potkaly ve skupině Tomáše Kacovského, kouče, jenž dovedl k titulu olympijské vítězky i mistryně světa Mirku Knapkovou (po svatbě Topinkovou).

„Absolvovala jsem s ní jednu zimu, než čekala Lukáška a byla příjemná zkušenost vidět, jak funguje nejlepší veslařka naší historie. Když jsem viděla, jak přistupuje k výběhům do schodů nebo trenažeru, tak jsem se přestala litovat, protože vím, že to je jediná cesta, jak zrychlit,“ usmívá se Flamíková.

„Mrzí mě, že jsem s ní nemohla strávit víc času. V Los Angeles na škole byly holky i o čtyři roky starší a dalo mi to moc zkušeností. A tady už jsem byla jedna z nejstarších. Přála bych si, aby mi někdo jako ona mohl předat ještě další zkušenosti,“ přiznává 27letá Novotníková.

Reklama

Související témata: