Hlavní obsah

Biatlonisty čeká poslední boj o místa v olympijské nominaci

Biatlonisty čeká poslední boj o místa v olympijské nominaci. Jistou účast v Pekingu mají stříbrný medailista ve sprintu z her v Pchjongčchangu Michal Krčmář, Markéta Davidová a Jessica Jislová. O zbylých místech se rozhodne od středy do neděle na Světovém poháru v Ruhpoldingu a na IBU Cupu na Slovensku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová na trati sprintu v Novém Městě na Moravě.

Článek

Na Světovém poháru budou závodit Davidová, Jislová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Krčmář, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a po pauze zaviněné pozitivními testy na koronavirus Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík. Všichni jsou hlavními adepty na start pod pěti kruhy.

Na nižším IBU Cupu v Osrblí pojedou o nominaci Tereza Vinklárková, Vítězslav Hornig, Tomáš Krupčík, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska a Milan Žemlička. "Chceme před olympiádou vidět kluky v přímé konfrontaci," uvedl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář na svazovém webu.

Z kritérií svazu vyplývá, že jistotu nominace po Ruhpoldingu a Osrblí budou mít závodníci do 30. místa v celkovém pořadí SP (aktuálně Davidová, Jislová a Krčmář) a do 10. místa v hodnocení IBU Cupu. Kvóty pak budou doplněny na základě výsledků ve zmíněných seriálech.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon , ČTK

Česká závodnice Markéta Davidová na snímku ze SP v Hochfilzenu.

Otázkou je, kolik míst budou Češi v obou kategoriích obsazovat. Aktuálně jim v hodnocení národů pro olympijské hry patří shodně 10. příčky, které jako poslední zaručují pět míst pro Peking, jedenáctá pozice už jenom čtyři. Jako poslední se do žebříčku budou započítávat štafety v Ruhpoldingu (v pátek ženy a v sobotu muži). Muži budou pozici hájit před Slovinskem a ženy před Švýcarskem.

Reklama

Související témata: