Hlavní obsah

Biatlonový rok uzavřel rakouský triumf. Davidová se trápila na střelnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě české biatlonistky absolvovaly na Světovém poháru ve francouzském Annecy závěrečný závod na 12,5 km s hromadným startem, ale do elitní desítky se nedostala ani jedna. Markéta Davidová po třech chybách na střelnici obsadila s minutovou ztrátou 14. pozici, Jessica Jislová byla s odstupem téměř dvou minut čtyřiadvacátá. Z prvenství se radovala Rakušanka Hauserová, která v závěru odolala ataku domácích reprezentantek, přičemž na stupně vítězů ji doprovodily se žlutým čísle vedoucí žena SP Simonová a Chevalierová-Bouchetová.

Foto: Jaroslav Svoboda/Český biatlon

Markéta Davidová při závodu s hromadným startem v Annecy.

Článek

Závod vyhražený třiceti nejlepším ženám seriálu rozjela velmi rychle právě Francouzka Simonová, která také první položku odstřílela ve svižném tempu a čistě. Napodobily ji obě české reprezentantky, Davidová opouštěla střelnici šestá s nepatrnou ztrátou a také sedmnáctá Jislová zůstávala v kontaktu s nejlepšími.

Na druhou střelbu přijela s mírným náskokem skupinka sedmi biatlonistek, mezi něž patřila i Davidová. Udělala však vleže dvě chyby, což znamenalo 300 metrů na trestném kole a propad až na 19. místo s téměř minutovou ztrátou. Jislová, která přece jen zaostávala běžecky, zapsala na střelnici druhou nulu, což ji pomohlo na 14. příčku. V čele se udržela nechybující Švédka E. Öbergová.

Jakmile došlo na střelbu vstoje, pořadí závodu se opět výrazně proměnilo. K radosti téměř dvaceti tisíc diváků opouštěla jako první střelnici domácí Anais Chevalierová-Bouchetová před svojí sestrou Chloe. Česká dvojice se nevyvarovala jedné chyby, Davidová se vracela z trestného kola devatenáctá, Jislová o tři příčky za ní.

Foto: Jaroslav Svoboda/Český biatlon

Markéra Davidová na trati závodu s hromadným startem v Annecy.

Rakušanka Hauserová o triumfu rozhodla na poslední střelbě, kdy vybílila všech pět terčů a dostala se před sesterské duo francouzských biatlonistek, přičemž v závěrečném okruhu i skvěle běžela a nedala konkurentkám alespoň náznak šance. Souboj domácích o druhé místo nakonec urvala pro sebe Simonová, která se dotáhla zpátky do špičky závodu po chybách střelnici.

Z českých žen byla při poslední zastávce úspěšnější Davidová, když zvládla stojku čistě a posunula se do horní poloviny výsledkové listiny. Jislová sice udělala za celý závod jen dvě chyby na střelnici, ovšem byla pomalejší na lyžích, proto brala jen hrst bodů za 24. místo v cíli.

SP v biatlonu v Annecy (Francie)
Ženy - závod s hromadným startem na 12,5 km:
1. Hauserová (Rak.)33:54,1 (1)
2. Simonová (Fr.)-12,3 (2)
3. Chevalierová-Bouchetová (Fr.)-14,3 (1)
4. E. Öbergová (Švéd.)-15,8 (2)
5. Chauveauová (Fr.)-22,6 (2)
6. Jeanmonnotová (Fr.)-27,2 (2)
...
14. Davidová (ČR)-1:00,0 (3)
24. Jislová (ČR)-1:56,2 (2)
Průběžné pořadí SP (po 8 z 21 závodů)
1. Simonová471
2. E. Öbergová395
3. Vittozziová (It.)373
4. Hermannová-Wicková (Něm.)356
5. Tandrevoldová (Nor.)349
6. Perssonová (Švéd.)328
...
8. Davidová293
34. Jislová68
53. Voborníková (ČR)19
63. Václavíková (ČR)2

Reklama

Související témata: