Hlavní obsah

Jislová skočila o dvanáct míst, i když poslední ránu stíhačky poslala mimo terč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Posun o dvanáct míst až na čtrnácté v cíli stíhačky a k tomu ještě zajištění účasti v nedělním závodě na 12,5 km s hromadným startem. Tohle všechno zvládla Jessica Jislová navzdory chybě při posledním výstřelu během sobotního vystoupení při Světovém poháru biatlonistek ve francouzském Annecy. Druhá česká reprezentantka na startu, Markéta Davidová, měla velké potíže zvládnout lyže na zmrzlé trati a nakonec obsadila 26. místo. V masáku ale také chybět nebude. Z prvenství se radovala Švédka Elvira Öbergová především zásluhou toho, že všech dvacet ran poslala do terče.

Foto: biatlon Jaroslav/Český Svoboda, ČTK

Češka Jessica Jislová skončila ve stíhacím závodě SP biatlonistek v Annecy čtrnáctá, nejlépe v sezoně.

Článek

Ze šestnácté pozice startující Davidová chybovala hned první ranou stíhačky. Po objetí 150 metrů na trestném kole figurovala až na 23. místě, deset vteřin za dvacátou krajankou Jislovou, která úvodní ležku dala čistě. V čele po první zastávce na střelnici uháněla E. Öbergová s Italkou Vitozziovou, na třetí místo se z patnáctého rychle vytáhla domácí Simonová.

Po další ležce už francouzská hvězda vedla před Švédkou, ale pak ji přibrzdily chyby na střelnici. České závodnice zvládly druhou položku rovněž bezchybně, což znamenalo pro obě posun. Jislová byla sedmnáctá, Davidová o čtyři příčky za ní.

Když se začalo střílet vstoje, zůstala v popředí bezchybná už jen E. Öbergová a zamířila tak k triumfu. Přes dvacet tisíc diváků ji připravilo velké ovace, ale francouzské publikum kvitovalo i pódiové umístění své Simonové, která tak udržela žluté číslo vedoucí ženy SP.

Třetí nulu zapsala také Jislová, což znamenalo skok už na 12. místo. Byla blízko čisté střelbě i při čtvrté zastávce, svou poslední ránu celého závodu ale poslala mimo terč, a to ji stálo naději na elitní desítku. „Nemusím vůbec smutnit, v těžkých podmínkách jsem odvedla asi maximum, na co jsem měla," mínila.

Naopak Davidová, která se cítila hodně nesvá na přemrzlé trati, se po druhém trestném kole ve stíhacím závodu propadla až na hranu třicítky a alespoň díky přesné poslední položce umístění trochu vylepšila. „Bylo to jako jet po ledovém betonu, vůbec jsem nemohla na lyžích zabrat," tvrdila.

Světový pohár biatlonistek
Stíhací závod žen na 10 km v Annecy-Le Grand Bornand
1. E. Öbergová (Švédsko) 29:42,4 (0)
2. Vittozziová (Itálie) +20,4 (2)
3. Simonová (Francie) +46,9 (3)
4. Tandrevoldová (Norsko) +1:19,9 (3)
5. Wiererová (Itálie) +1:51,9 (3)
6. Perssonová (Švédsko) +1:56,1 (1)
7. Herrmannová-Wicková (Německo) +1:57,8 (3)
8. Chauveauová (Francie) +2:02,7 (2)
...14. Jislová (ČR) +3:11,0 (1)
26. Davidová (ČR) +3:42,1 (2)
Stav Světového poháru (po 6 z 21 závodů)
1. Simonová (Francie) 396
2. Vittozziová (Itálie) 357
3. E. Öbergová (Švédsko) 345
4. Herrmannová-Wicková (Německo) 336
5. Tandrevoldová (Norsko) 318
6. Perssonová (Švédsko) 304
7. Davidová (ČR) 266
8. H. Öbergová (Švédsko) 255
...37. Jislová (ČR) 54
53. Voborníková (ČR) 19
63. Václavíková (ČR) 2

Reklama