Hlavní obsah

České biatlonistky mají olympijský bronz! Rusky byly kvůli dopingu diskvalifikovány

Kvůli podvodu soupeřek skončily mimo stupně vítězů, ale křivda bude napravena. České biatlonistky získají dodatečně bronz ze štafety na OH v Soči. Původně druhé Rusky byly diskvalifikovány kvůli dopingu Romanovové a Viluchinové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová.

Článek

Kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková se ve výsledkové listině posune za vítězné Ukrajinky a Norky, které si polepší ze třetí příčky.

Viluchinová musí navíc vrátit stříbro ze sprintu. V něm se za vítěznou Slovenku Anastasii Kuzminovou posune Ukrajinka Vita Semerenková a bronz připadne Italce Karin Oberhoferové. Nejlepší z českých reprezentantek Veronika Vítková poskočí na 15. místo.

„Je dost zvláštní získat medaili po téměř čtyřech letech, ale holky si ji určitě zaslouží. Spíš je smutné, jak si někdo dovolí podvádět a z tohoto úhlu pohledu je mi i moc líto, že reprezentantky byly v Soči obrané o emoce v cíli i při ceremoniálu na stupních vítězů. Teď je to taková hořká radost, už bez zážitků,“ komentoval zprávu Mezinárodního olympijského výboru šéftrenér Ondřej Rybář.
„Mluvilo se o tom hodně dlouho, že by mohly Rusky kvůli dopingu vyškrtnout. Nějak speciálně jsem to neřešila. Zpětně už ten pocit z medaile ale nebude takový, jako by byl tehdy,“ uvedla Eva Puskarčíková, pro kterou jde o první cenný kov z olympiády. Stejně je na tom Jitka Landová, která navíc kvůli zdraví musela s biatlonem předčasně skončit a teď si dodatečně zapisuje největší sportovní úspěch kariéry.

Romanovová a Viluchinová figurovaly na seznamu ruských sportovců zapletených do dopingu. Mezinárodní olympijský výbor jim rovněž udělil doživotní zákaz startu na olympijských hrách. Obě biatlonistky však už ukončily kariéru.

Diskvalifikace z her v Soči a doživotní olympijský distanc dnes potkal také skeletonistu Sergeje Čudinova a členy zlatého čtyřbobu Dmitrije Truněnkova a Alexeje Něgodalja. Už minulý týden byl stejně potrestán pilot vítězné posádky Alexandr Zubkov, který bral v Soči dvě zlaté medaile.

Z výsledkových listin her v Soči bylo dodatečně vyškrtnuto již 19 ruských sportovců.

Rusové přišli už o jedenáct medailí ze Soči

Rusko doplácí na státem řízený doping a manipulaci se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury. Kvůli aféře je také ohrožena účast ruských sportovců na únorových hrách v Pchjongčchangu.

Ruští reprezentanti přišli již o jedenáct medailí z domácí olympiády a v hodnocení národů, které původně ovládli s bilancí 33 medailí (13-11-9), klesli na šesté místo.

Česká výprava vylepší svou rekordní sbírku ze Soči na dvě zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile. Z patnáctého místa v žebříčku zemí se však neposune.

MOV dnes zároveň poprvé zveřejnil odůvodnění rozsudků. Opírají se především o poznatky vyšetřovatele WADA Richarda McLarena a také o výpovědi klíčového svědka, bývalého ředitele moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova. Ten byl označen za věrohodného svědka.

Například v případu původního vítěze olympijského závodu na 50 km v běhu na lyžích Alexandra Legkova je odůvodnění trestu na 46 stránkách a komise druhého vyšetřovatele Denise Oswalda v něm uznala, že podvodný systém popsaný McLarenem, tedy výměny či manipulace se vzorky, byly během her v Soči využíván.

Reklama

Související témata: