Hlavní obsah

Český pár ztrácel na lyžích a byl dvanáctý. Pátý triumf norského biatlonu

Aktualizováno

Sázka na rychlé střelce úplně tak nevyšla Český pár Jessica Jislová, Jonáš Mareček zaostával v běhu a dobíjel devět ran, takže nakonec závod smíšených dvojic při biatlonovém Světovém poháru v Novém Městě na Moravě dokončil na 12. místě. Prvenství dosáhli favorizovaní Norové Röiselandová a Christiansen.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Norská smíšená štafeta dvojic Marte Röiselandová a Vetle Sjaaastad Christiansen slaví triumf v Novém Městě na Moravě.

Článek

Disciplína, v níž se českým biatlonistům už takřka tradičně nedaří, měla na startu celkem pětadvacet párů. Jislová v první polovině svého vystoupení navázala na úžasnou střeleckou formu ze sprintu a stíhačky. Znovu nechybovala ani vleže či vstoje, takže vyslala svého mladšího krajana do boje na vynikajícím pátém místě. Navíc pouhých deset vteřin za vedoucím Norskem.

Český reprezentant se při tlačenici za tunelem bohužel ocitl na zemi a mezitím vpředu trochu cukly Norsko a Švédsko. Mareček přijel na střelnici desátý, ale jen šest sekund za třetími Rakušany. Při ležce minul pouze poslední ranou, po korekci mířidel trefil terč náhradním nábojem a držel umístění i kontakt s nejlepšími.

Nelin dostal v polovině závodu Švédsko do čela před rovněž výtečně střílející Lotyše. Dosud vedoucí Christiansen se zdržel na stojce trojím dobíjením a posílal svou krajanku Röiselandovou znovu na trať až jako pátou.

Stejnou kalvárii prožil při druhé položce Mareček a Češi tak při předávce figurovali na 13. pozici, ale stále jen deset sekund za Norskem. Jislová však v běhu dost zaostávala a po osmi stoprocentních položkách v Novém Městě už ji nepodržela ani střelba.

Vleže musela třikrát dobíjet, což znamenalo pád až na patnáctou příčku. „Byla jsem trochu zmatená větrem a na nejistotu při střelbě jsem doplatila. V běhu jsem po více než měsíčním zdravotním výpadku obtížně chytala tempo," připouštěla.

Vedlo Švédsko o patnáct vteřin před vláčkem pronásledovatelů tvořený Norskem, Rakouskem, Kanadou, Lotyšskem a Švýcarskem. Jislová se naštěstí rozloučila čistou stojkou a předávala dvanáctá, jen dvě vteřiny za desítkou.

Nejen Röiselandová, ale hlavně pak Christiansen významně naháněli Švédy v čele a na střelnici při ležce zasadil Nor severskému soupeři definitivní ránu do vazu, protože na rozdíl od něj vůbec nedobíjel.

Ze šesti disciplín v Novém Městě jich tak tato biatlonová velmoc vyhrála pět. Mareček dal položku vleže taky na pět ran, bez nutnosti opravy a posunul se do vysněné desítky.

Závěrečná stojka, při níž se hodně točil vítr, důrazně zamíchala pořadím. Švédsko i Rakousko musely na trestné kolo, které v mixu dvojic ale měří jen 75 metrů. Na druhou příčku se tak překvapivě vytáhli Švýcaři a na třetí Lotyši.

Novoměstský rodák Mareček po jednom dobíjení klesl na 12. pozici a už neměl v běhu dost sil, aby ještě nějak změnil české umístění. „Moc dobře jsem se necítil, chtělo to ještě víc si pohlídat střelbu a zrychlit na trati," řekl český biatlonista, jenž měl až 19. čas mezi muži na lyžích.

Světový pohár v biatlonu – závod smíšených dvojic v Novém Městě na Moravě
1. Röiselandová, Christiansen (Norsko) 36:40,5 (0+7)
2. Basergaová, Hartweg (Švýcarsko) +17,6 (0+10)
3. Bendikaová, Rastorgujevs (Lotyšsko) +29,5 (0+9)
4. Chevalierová-Bouchetová, Guigonnat (Francie) +45,1 (1+11)
5. Hauserová, Eder (Rakousko) +51,4 (1+10)
6. Merkušynová, Cymbal (Ukrajina) +52,6 (1+8)
7. Kebingerová, Rees (Německo) +53,1 (1+10)
8. Lunderová, Gow (Kanada) +59,6 (2+7)
---
12. JISLOVÁ, MAREČEK (ČR) +1:49,2 (0+9)

Reklama

Související témata: