Hlavní obsah

Davidová s čistou střelbou ve sprintu šestá, pro vítězku zněla německá hymna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Také druhá disciplína letošního biatlonového mistrovství světa přinesla Česku umístění v elitní šestce. S čistou střelbou se do ní vešla při sprintu žen Markéta Davidová. Poslat všech deset ran do terče bylo v pátek odpoledne v Oberhofu zásadní podmínkou pro zisk medaile. Její držitelky, vítězná domácí Denise Herrmannová-Wicková i obě Švédky Hanna Öbergová a Lin Perssonová, byly však běžecky lepší.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Markéta Davidová během sprinterského závodu

Článek

Davidová se startovním číslem 3 vyjela na trať 7,5 km jako první z favoritek a důležité pro její psychiku bylo, že si poradila s první položkou bez chyby. „Měla jsem trochu strach z ležky, ale rovnala jsem si polohu i na pokoji a sušení (příprava na suchu) se vyplatilo. Dala jsem to, dělala jsem věci, jak jsem chtěla, i když rány byly dost pohlídaný," říkala nejlepší z české pětice.

„Dvě nuly na střelnici se vždycky počítají. Musím ale připustit, že pět holek, co skončily přede mnou, bylo připraveno lépe," líčila Davidová, která měla až 23. běžecký čas. „Na víc jsem neměla, snažila jsem se tam i na lyžích nechat všechno. Trochu mě mrzí, že tam není trochu lepší běžecká forma, ale jinak jsem spokojená," dodala pro ČT. „Není to běžecky úplně taková Makula, jak má být, to všichni cítíme," uznal i asistent trenéra Jiří Holubec.

Z českých reprezentantek se pak dostaly do stíhacího závodu ještě další dvě. Tereza Voborníková při individuálním debutu na MS obsadila při jediné chybě na stojce osmnácté místo. „Mrzí mě, že poslední rána byla kalibrová a terč nesklopila. Ale po bídném nástřelu jsem za takovou bilanci ze střelby docela ráda. Pocit na lyžích byl docela fajn," líčila.

Jako předposlední se pro nedělní klání 60 nejlepších ze sprintu kvalifikovala Lucie Charvátová, byť chybovala dvakrát při každé položce. „Prala jsem se hodně s dlouhým kopcem zdejší trati a bohužel mě nepodržela střelba. Nezareagovala jsem při ní správně na vítr," mrzela ji čtyři trestná kola. Eliška Václavíková si v den svých 24. narozenin účast v nedělní stíhačce nevyjela

Mistrovství světa v biatlonu – 7,5 km žen v Oberhofu:
1. Herrmannová-Wicková (Německo) 21:19,7 (0)
2. H. Öbergová (Švédsko) +2,2 (0)
3. Perssonová (Švédsko) +26,2 (0)
4. Röiselandová (Norsko) +31,3 (1)
5. Vittozziová (Itálie) +45,8 (0)
6. DAVIDOVÁ (ČR) +50,5 (0)
7. Schneiderová (Německo) +57,6 (1)
8. Klemenčičová (Slovinsko) +58,1 (0)
9. Magnussonová (Švédsko) +58,8 (0)
10. Simonová (Francie) +1:02,8 (2)
------
18. VOBORNÍKOVÁ (ČR) +1:17,5 (1)
59. CHARVÁTOVÁ (ČR) +2:54,8 (4)
65. VÁCLAVÍKOVÁ (ČR) +3:03,4 (2)
85. VINKLÁRKOVÁ (ČR) +4:06,6 (2)

Reklama

Související témata: