Hlavní obsah

Krčmář skvěle rozjel štafetu, která skončila šestá. Norové zůstávají neporažení

Aktualizováno

Čeští muži se vytáhli. Štafetový závod Světového poháru biatlonistů, který byl generálkou před MS, dokončili šestí, když navázali na skvělé rozjetí Michala Krčmáře. Celou zimu zůstávají neporažení Norové, jasně dominovali i v Anterselvě. S minutovým náskokem před Francií.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista Michal Krčmář.

Článek

Krčmář si počínal hned od začátku odvážně. „Nechtěl jsem na nic čekat a snažil jsem se rozjet tempo a šel i na střelnici beze přehnaného strachu," mínil. Ležku zvládl čistě na pět ran, vstoje dvakrát dobíjel, nicméně předával druhý, jen 11 sekund za vedoucí Francií a těsně před Norskem.

„Neskutečně jsem si užil. Bavilo mě to celý úsek, ke konci jsem ze sebe vymáčkl úplně všechno, co zbylo," tvrdil Krčmář pro ČT. Ale v jediné minutě bylo srovnáno celkem čtrnáct štafet.

Tomáš Mikyska potřeboval na obou položkách dva náhradní náboje a ke konci už nestačil ani běžecky, což znamenalo propad Česka až na desáté místo. „Na střelnici jsem to neustál a poslední kilometr mi úplně došlo, už jsem neměl z čeho brát," líčil.

Jakmile norskou štafetu převzali sourozenci Boeovi, okamžitě ji dostali do čela. Francie zaostávala už v polovině závodu o dvacet sekund a třetí Německo téměř minutu. Pozice na stupních vítězů tak byly poměrně brzo určeny, skvělý finišman Christiansen ještě rozdíly zvětšil. Němcům přece jen zůstal bronz, i když Rees musel kroužit po trestném kole.

Třetí český úsek dostal na starost Adam Václavík a potvrdil, že konečné nalézá alespoň trochu střeleckou formu. „Mám ze sebe velikou radost, už jsem takový výkon potřeboval. Nejlepší povzbuzení před šampionátem," řekl Václavík. Protože měl i třetí nejlepší běžecký čas, celou dobu sváděl úspěšně boj o šesté místo se Švédy, které ale jejich finišman Samuelsson vytáhl na konečnou čtvrtou příčku.

Také v české sestavě Jakub Štvrtecký zvládl dobře poslední úsek, potřeboval jen jediný náhradní náboj vstoje a dojel šestý za domácími Italy. „Na střelnici jsem se konečně cítil dobře. Vyplatilo se mi zvolnit, než jsem šel na stav. Spravil jsem si chuť a na finiš jsem si i po nemoci věřil," líčil. V Poháru národů tak čeští muži drží před MS slibné šesté místo.

Světový pohár biatlonistů v Anterselvě – štafeta mužů na 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, T. Boe, J. Boe, Christiansen) 1:11:50,2 (0+6)
2. Francie (Guigonnat. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) +59,0 (0+6)
3. Německo (Zobel, Kühn, Doll, Rees) +2:17,5 (1+11)
4. Švédsko (Nelin, Femling, Ponsiluoma, Samuelsson) +2:38,7 (1+13)
5. Itálie (Braunhofer, Giacomel, Bionaz, Zeni) +2:47,3 (0+7)
6. ČESKO (KRČMÁŘ, MIKYSKA, VÁCLAVÍK, ŠTVRTECKÝ) +2:51,5 (0+10)
7. Švýcarsko (Stalder, Wiestner, Hartweg, Finello) +2:55,7 (1+13)
8. Ukrajina (Pryma, Nasyko, Cymbal, Dudčenko) +3:52,8 (0+8)

Reklama