Hlavní obsah

Je to zrada lidu. V Rusku pranýřují biatlonistku, která závodí ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ruském biatlonu se napjatě čeká na verdikt kongresu mezinárodní unie IBU o tom, zda zůstane v platnosti vyloučení sborné z mezinárodní scény. Omilostnění Rusů by bylo velkým překvapením a je tak velmi pravděpodobné, že minimálně následující sezonu stráví jen na domácích závodech. I když existuje i výjimka, která vyvolává značné emoce.

Foto: Profimedia.cz

Rodilá Ruska Darja Virolainenová bude nejspíš reprezentovat Finsko.

Článek

O víkendu se totiž zúčastnila mistrovství Finska v letním biatlonu dosavadní ruská reprezentantka Darja Virolainenová. Dcera trojnásobné olympijské šampionky Anfisy Rezcovové a sestra dvojnásobné olympijské vítězky Kristiny Rezcovové obsadila na finském šampionátu druhé místo. A vše směřuje k tomu, že by mohla v nadcházející sezoně reprezentovat novou zemi.

„Jak se k tomu vyjádřit, abych nikoho neurazil? Už dříve jsem říkal, že tyhle změny národností beru jako zradu. Ona si to ale v hlavě evidentně přebírá jinak. Má svůj život. Ale v této situaci je jakékoliv opuštění Ruska, ať už v jakémkoliv sportu, zrada lidu a všech, kteří reprezentují svoji milovanou zem," řekl třeba v rozhovoru pro MatchTV bývalý šéf ruského biatlonového svazu Vladimir Dračev.

Zastání se možná trochu překvapivě dostalo Virolainenové, která minulou sezonu zmeškala kvůli mateřství, od prominentního komentátora Dmitrije Gubernijeva, který má úzké kontakty i na prezidenta Vladimira Putina.

„Daša má už i finské občanství, žije s manželem Romanem Virolainenem, který má finské kořeny, takže pokud má šanci startovat za Finsko, budu šťastný, když ji využije. Jsem stoprocentně jistý, že se do jejich reprezentace dostane. Budu šťastný, když naši sportovci budou startovat v mezinárodních závodech, i když ne pod naší vlajkou. Pro mě to nejsou zrádci," uvedl Gubernijev.

Reklama

Související témata: