Hlavní obsah

Jedno slovo neslyší Davidová úplně ráda

Už příští víkend čeká Markétu Davidovou vstup do Světového poháru ve švédském Östersundu, kde se začne závodem na 15 kilometrů, z nějž brala v únoru zlato na MS. Právě tento výkon jí nejvíc pomohl k třetímu vítězství v řadě v anketě o nejlepšího českého biatlonistu. „Takové ocenění patří všem lidem okolo mě, chtěla bych zmínit alespoň Egila a poděkovat mu za to," připomíná Davidová norského trenéra českých žen Gjellanda.

Snad olympiádu zvládnu se stejnou lehkostí jako před čtyřmi lety, přeje si Markéta DavidováVideo: Sport.cz

 
Článek

V rukou docela hrdě svírá trofej z modrého skla. „Nejsilnější je pro mě zážitek. Tohle jsou spíš takové ty vedlejší věci, které přijdou s těmi úspěchy, pro které společně pracujeme celý rok," dodává

Pocit před letošní zimou nemá jiný než v předchozích letech. „V přípravě na suchu jsme vedle tradičních míst navštívili poprvé i Livigno, po iks letech se člověk podíval někam jinam. Byla to příjemná změna, i když dlouhé běžecké trasy s výrazným převýšením mně dávaly zabrat," vykládá Davidová a připouští, že její první ostrý start v sezoně bude provázet určité napětí. „Před premiérou je vždycky nervozita," připouští.

Kontrolní závody na sněhu v norském Sjusjönu ale zvládla výborně. „Jsem ráda, že jsem se trefila, ale vůbec bych z toho nedělala závěry. Doufám, že se mi bude běhat ještě líp, ale vzhledem k celé sezoně to neukazuje vůbec nic," naznačuje.

„Markéta je tam, kde má být. Dokáže si správně nastavit hlavu," oceňuje sportovní ředitel českého biatlonu Ondřej Rybář. „Bude naším největším trumfem pro Peking, ale nechci to přehnaně zdůrazňovat, abych ji zbytečně nevystavoval většímu tlaku, než by mohla unést," doplňuje šéf svazu Jiří Hamza.

„Přiznám, že slovo olympiáda neslyším úplně ráda, ale na rozdíl od realizačního týmu Ester Ledecké u nás za jeho vyřčení nikdo neplatí pokutu. Jsem si plně vědomá, že na rozdíl od minulých her už na mě v únoru v Pekingu bude určitý tlak, ale snad ho ustojím se stejnou lehkostí. I když vrchol přijde samozřejmě v Číně, chtěla bych jezdit stabilně celou sezonu," říká Davidová.

Je už smířená s tím, že při zhoršující se pandemické situaci se bude závodit zase v bublinách. „Doba si to asi žádá. Příjemné to není nikomu, ale respirátor nosím raději všude, nechci riskovat, že bych nevydržela zdravá," přibližuje česká biatlonistka.

Nad tím, jak druhou plánovanou zastávku Světového poháru v Hochfilzenu poznamená vyhlášený lockdown v Rakousku, nechce moc přemítat. „Pevně věřím, že nic horšího, než minulou zimu, už s covidem nepřijde," tvrdí.

Olympijské tratě v Číně jsou pro ni velkou neznámou. „Zase bych v tom takový problém neviděla, neznala jsem pořádně ani Pchjongčchang. V Číně nebyl vůbec nikdo a těžko předem říct, jak se tam vypořádáme s výraznou nadmořskou výškou," uvažuje Davidová.

Nejlepší česká biatlonistka už získala na ČZU inženýrský titul, a tím se zbavila spousty studijních starostí „Ještě ale dokončuji jeden obor, takže do volného času zařadím psaní diplomky na téma výživy koní. Musím ale říct, že mi škola i trochu chybí. Ale nejde donekonečna se jen učit, nemůžu být věčný student," tvrdí s úsměvem.

Reklama

Související témata: