Hlavní obsah

Jemu gratulovat nebudu. Senzační medailista z biatlonového MS čelí opovržení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečný závod biatlonového mistrovství světa v Novém Městě na Moravě přinesl zřejmě největší medailovou senzaci za celý šampionát. Pro svůj vůbec první cenný kov z MS v kariéře si v závodu s hromadným startem dojel za fenomenálním Norem Johannesem Thingnesem Bö Lotyš Andrejs Rastorgujevs. Pro 35letého veterána šlo o mimořádný okamžik, ne každý ve startovním poli mu ho ale přál.

SESTŘIH: Závod biatlonistů s hromadným startem na MSVideo: Česká televize

 
Článek

Rastorgujevs patří už řadu let mezi širší elitu, nicméně v biatlonovém prostředí si z něj často utahují, že má snad nejvíce čtvrtých míst v historii. Velké medaile se mu až dosud těsně vyhýbaly. Když se jí nyní dočkal, náležitě si svůj okamžik vychutnával. Na stupně vítězů zamířil s opravdu obří národní vlajkou.

„Já mu ale gratulovat nebudu,“ odmítal v rozhovoru pro list Aftonbladet švédský olympijský šampion Sebastian Samuelsson, který v sobotu slavil titul mistra světa poté, co dovezl do cíle švédskou mužskou štafetu na prvním místě.

Samuelsson se totiž nedokázal přenést přes Lotyšův prohřešek z minulosti, kdy byl kvůli třem zmeškaným dopingovým kontrolám potrestán distancem na 18 měsíců. Trest si odpykával od března 2021 do září 2022.

„Já patřím k těm, kteří si myslí, že za prohřešky proti dopingovým pravidlům by měly být mnohem tvrdší tresty. Ale pravidla jsou teď taková, jaká jsou, tak doufám, že je (Rastorgujevs) čistý. Asi ho tak musím brát,“ pokračoval Švéd.

Samuelsson přitom dříve označil Lotyše za „jednoho z nejsympatičtějších závodníků ve Světovém poháru“.

Jenže svůj postoj evidentně trochu změnil. „Od té doby jsem se s ním nebavil,“ přiznal.

„Že mi nebude gratulovat? To je jeho problém. Ne můj. Lidé si můžou říkat, co chtějí. Pro mě je důležité, že tady stojím se stříbrnou medailí. Mojí první z mistrovství světa. Je to úžasný pocit,“ odbyl Samuelssonův komentář Rastorgujevs pro norskou televizi TV2.

Opatrnější slova volil král šampionátu J.T. Bö. „Je to vždy trochu zvláštní být na pódiu s někým, kdo byl chycen při dopingu nebo nenahlásil místo pobytu pro kontrolu. On porušil pravidla, která měl dodržovat, což je smutné. Ale když se na něj podívám jen při tomto závodě, tak byl výborný,“ přemítal.

„Je těžko pochopitelné, proč měl tři varování. Ale nikdy ho při ničem nechytili, takže všechno kolem jsou jen spekulace,“ dodal.

To jeho starší bratr Tarjei Bö, čtvrtý v závodě s hromadným startem, byl shovívavější. „Je to skvělé. Má první medaili. Umíte si představit, jak velká věc to pro něj je. To, že měl dříve distanc, o tom už teď nijak nepřemýšlím. Když porušíte pravidlo o nahlášení místa pro dopingovou kontrolu, dostanete za to trest. Ale je to něco úplně jiného než dopovat. Neměli bychom to házet do jednoho pytle,“ uvedl Nor pro list VG.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.