Hlavní obsah

Loupež? Američané přetahují do týmu biatlonového mistra světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V titulcích zahraničních médií se objevují slova loupež či pytlačení. Možná přehnané. V biatlonovém světě je ale zdá se zaděláno na velký přestup. Američané si dělají zálusk na juniorského mistra světa Campbella Wrighta z Nového Zélandu.

Foto: Profimedia.cz

Biatlonista Campbell Wright z Nového Zélandu na snímku z prosincového závodu SP v Kontiolahti.

Článek

Dvacetiletý závodník ohromil v minulých týdnech biatlonovou scénu na mistrovství světa juniorů v kazachstánském Ščučinsku. Získal tam zlatou medaili ve sprintu, svoji zemi rázně umístil na biatlonovou mapu světa.

Startoval už na loňské olympiádě v Pekingu, na 20 km byl nejmladším závodníkem v poli a skončil 32. v poli 92 sportovců. Už předtím zabodoval ve SP, je brán jako velký talent, který v budoucnosti může atakovat nejvyšší pozice mezi dospělými.

Nyní se kolem mladíka z Oceánie vznáší důležitá otázka: Za kterou zemi bude v budoucnu startovat? Spojené státy si na něj dělají velký nárok.

Co hovoří pro přestup? Rodiče jsou Američané, kteří si ovšem už před třiceti lety vybrali za svůj nový domov Nový Zéland. Tohle by proceduru spojenou se změnou dresu mohlo zrychlit a napomoci jí. Mladý biatlonista navíc už více než rok trénuje ve Spojených státech, kde působí v tréninkové skupině s Maximem Germainem, který vedle něj stál na stupních při MSJ coby bronzový ve sprintu.

"Všichni v americkém týmu byli nadšení, že jsme se takto dostali na stupně vítězů," řekl Wright po skončení biatlonové sezóny pro zahraniční média. Ani jemu samotnému se myšlenka na změnu země, kterou by reprezentoval, nijak nepříčí.

Bude tedy vskutku rodák z města Rotorua v budoucnu jezdit s Germainem a spol. za USA? "To je otázka za milion dolarů," pravil rozverně mladík a dodal: "Mohl bych! Existuje možnost, ale v tuto chvíli si nejsem jistý."

Naznačil, že se nelze rozhodovat jen srdcem, Finanční podporu a mnohem lepší tréninkové podmínky zjevně najde ve Spojených státech. Nový Zéland mu navíc nestojí v cestě. Tamní biatlonový šéf Tim David pro 1News uvedl, že pokus Američanů upytlačit místní hvězdičku byl očekáván. "Důvod, proč ho pozvali na společnou přípravu, je ten, že doufají, že se v budoucnu stane členem jejich týmu. Myslím, že by se to mohlo stát, otázka je kdy."

V USA by podle novozélandského šéfa mohl využívat infrastrukturu, kterou tvoří stovky biatlonových klubů se zázemím. „My máme jen jeden," připomněl David s tím, že vliv amerického svazu na Wrightův sportovní vývoj byl zatím příznivý.

"Chceme pro Campbella jen to nejlepší. Neztrácíme zde našeho závodníka, dáváme mu tu nejlepší šanci stát se závodníkem světové úrovně a mít skvělý život."

Reklama