Hlavní obsah

Obrátil zbraň proti sobě. Frustrovaný biatlonista v Pokljuce na střelnici všechny vyděsil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krušné chvilky prožíval v závěrečný den zastávky biatlonového Světového poháru ve slovinské Pokljuce belgický reprezentant Thierry Langer. V závodu smíšených štafet měl nejprve nepříjemný pád a následnými zmatky na střelnici mnohé vyděsil.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Belgičan Thierry Langer čistí pušku na střelnici v závodu smíšených štafet v Pokljuce.

Článek

Zkušený 31letý biatlonista ztratil rovnováhu při sjezdu a při pádu se mu zřejmě dostal sníh do hlavně pušky. Jeho frustrace naplno probublala na střelnici, snažil se pušku dostat do provozuschopného stavu, ale jeho počínání bylo hodně neopatrné a proti všem pravidlům bezpečnosti.

Rodák z Malméd nejprve zjistil, že při pádu ztratil zásobník. Od svého týmu sice dostal nový, ale tím jeho trable neskončily. Nedařilo se mu z hlavně sníh, šťoural do ní hůlkou a přitom mu zbraň mířila přímo na hlavu.

„To snad ne. Něco takového nemůžete dělat," děsil se třeba komentátor švédské televize SVT Björn Ferry. „Ani se vám nechce domýšlet, jak by tohle mohlo dopadnout," pokračoval.

Televize NRK ukázala záběry ze střelnice norskému reprezentantovi Johannesi Daelovi, který reagoval velmi podobně.

„Ne, ne, ne. Tohle fakt ne," nevěřil svým očím Dale. "Namířit hlaveň na vlastní hlavu, to je to nejhorší, co můžete udělat, něco takového si biatlonista nemůže dovolit. Na tohle se nedívá dobře. To je první věc v učebnici biatlonu. Se zbraní musíte zacházet s respektem," upozornil.

Základní pravidlo, že biatlonista nikdy nesmí na nikoho mířit hlavní, ani na sebe, se porušuje celkem často, ale málokdy takhle křiklavě jako v případě Langera. Švédský expert Ferry si byl poměrně jistý, že Belgičan bude diskvalifikován.

To se ale nakonec nestalo. A podle samotného závodníka se nic nebezpečného ani nekonalo. „Bylo to bezpečné, vyndal jsem ze zbraně zásobník. Ale samozřejmě by se takhle se zbraní zacházet nemělo," uznal.

Belgičané nakonec v závodě, v němž česká štafeta skončila sedmá, obsadili desátou příčku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.