Hlavní obsah

Šokující vyjádření ruské šampionky Zajcevové: Jsem připravena na Ukrajinu odjet, umím přece střílet!

V invazi ruské armády na Ukrajině nevidí žádný zásadní problém, naopak, v anexi spatřuje dokonce budoucí výhody pro Ruský biatlonový svaz. Olga Zajcevová by se bez výčitek i osobně zapojila do „speciální operace“ proti sousední zemi za svou vlast a prezidenta Vladimira Putina, píše v interview s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a majitelkou tří zlatých medailí ze světových šampionátů provládní deník Izvestija.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá elitní ruská biatlonistka Olga Zajcevová na snímku z března 2014 při závodu SP v Kontiolahti.

Článek

Skutečnost, že ruští a běloruští biatlonisté zůstávají nadále vyloučeni ze soutěží IBU, není podle Zajcevové důvodem k obavám. Podle ní její krajané vyjdou z této situace silnější. „Naši sportovci, posíleni spravedlivým hněvem po tomto bezprecedentním rozhodnutí, budou ještě hladovější po úspěchu. A pak všem ukážou, jak jsme cool. Pořád a navždy," uvedla 44letá někdejší soupeřka Gabriely Soukalové a spol.

Kariéru ukončila Zajcevová v roce 2015. O rok dříve na olympijských hrách v Soči byla kvůli jejímu provinění proti dopingovým pravidlům ruská štafeta následně diskvalifikována ze stříbrné pozice a bronz dodatečně připadl českému kvartetu Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková. Češky skončily v závodě při vítězství Ukrajiny čtvrté, na druhou pozici místo Rusek se posunuly původně třetí Norky. Zajcevová rozhodnutí CAS a MOV později označila za komplot proti Rusku.

„A stejné je to i nyní, proti Rusku je vedena globální mediální kampaň. Doufám, že dříve nebo později se lidem otevřou oči a situace se jim vyjasní. Jsem hrdá na svoji zemi a svého prezidenta a mám signály, že nás podporuje i mnoho sportovců v zahraničí," uvedla dál v rozhovoru.

Ruský biatlonový svaz je dál vyloučen z IBU.

Nezákonná anexe ukrajinského území Zajcevové nevadí. Tvrdí, že až se situace uklidní a lidé zase budou žít v míru, bude ruský biatlon z nově nabytých regionů těžit. „Naše území se rozrostlo, takže se zvýšil i počet ruských sportovců. Jsou teď naši. A budeme s nimi pracovat, jako jsme to učinili na Krymu po roce 2014."

Na dotaz, zda by se měla částečná mobilizace ruských sil dotknout i všech sportovců, odpověděla Zajcevová jednoznačně. „Jistě! Moje první myšlenka byla: Zavolejte všem! Já sama jsem připravena, protože umím střílet. Jsme povinni splatit dluh vůči naší vlasti. Rozhodně bych se neskrývala."

Reklama