Hlavní obsah

Biatlonové zastavení číslo šest. Vše o závodech Světového poháru v Anterselvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dvou zastávkách v Německu se závodníci a závodnice přesunuli do další tradiční lokality biatlonového Světového poháru, italské Anterselvy. Závody se konaly od čtvrtka 18. ledna do neděle 21. ledna. Nechyběly vytrvalostní závody, smíšené štafety ani „masáky“. Kompletní informační servis o světovém biatlonu sledujte na Sport.cz.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista Jakub Štvrtecký ve sprintu SP v Anterselvě.

Článek

V minulé sezoně se závody v Anterselvě konaly stejně jako letos na konci ledna. Složení jednotlivých disciplín však bylo rozdílné. Na programu byly sprinty, stíhací závody a závodní víkend zakončily štafety mužů a žen.

Mezi muži vládnul Johannes Thingnes Boe, který získal zlatou medaili ve všech třech závodech. V ženách bylo složení na stupních vítězů různorodější, třikrát se na ně postavila pouze Švédka Elvira Oebergová, když brala dvakrát bronz z individuálních závodů a s ženskou štafetou vybojovala stříbrnou medaili.

Čechům se příliš nedařilo, nejlepšími výsledky bylo šesté místo Markéty Davidové ze stíhačky a stejnou pozici zaznamenalo i mužské kvarteto ve složení Krčmář, Mikyska, Václavík a Štvrtecký.

Program 6. dílu SP v Anterselvě (Itálie)

Program italské zastávky odstartovali ve čtvrtek 18. ledna muži zkráceným vytrvalostním závodem na 15 kilometrů. Čechům, mezi kterými chyběl Michal Krčmář, se závod vůbec nepovedl, když nikdo z nich nedosáhl na body. O den později vyrazily na 12,5 kilometrů dlouhý individuální závod ženy. Jessica Jislová díky bezchybné střelbě dojela 11., bodovaly i 27. Markéta Davidová a 31. Tereza Voborníková.

Sobotní den se nesl ve znamení smíšených štafet. Krátce po poledni se do stopy vydaly dvojice, ta česká, ve složení Vítězslav Hornig-Lucie Charvátová, dojela až na 12. místě. Odpoledne se o poznání více dařilo českému smíšenému kvartetu. Tým ve složení Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Jonáš Mareček a Tomáš Mikyska dlouho bojoval o medaili a nakonec dojel šestý.

V neděli pak klání v Anterselvě zakončily závody s hromadným startem. Nejprve se do stopy vrhli nejlepší muži, Češi neměli v závodě kvůli nepřítomnosti Krčmáře žádné zastoupení, závod dle předpokladů ovládli Norové. Ve třičtvrtě na tři se pak v prestižním závodě utkaly i dámy. Z českého týmu byla nejlepší Markéta Davidová, kvůli špatné střelbě to ale stačilo jen na 22. místo.

Nominace českého týmu do Anterselvy

Český tým se stále snaží najít pohodu před blížícím se domácím světovým šampionátem. Náznak návratu staré formy ukázala v Ruhpoldingu Markéta Davidová. Sprint se jí sice vůbec nevydařil, ve stíhačce ale předvedla první čistý čtyřpoložkový závod v sezoně a vyhoupla se z páté desítky až na konečné 11. místo. Ve sprintu zazářila Lucie Charvátová, když byla 8., stíhací závod si ale odstřelila na poslední položce. Také Jessica Jislová s Terezou Voborníkovou v obou závodech nasbíraly slušnou porci bodů.

Naopak zhoršení oproti úvodu ročníku zažívá Michal Krčmář, jako jediný z Čechů bodoval ve sprintu, ve stíhačce se ale propadl až do šesté desítky. Na vině mohou být zdravotní potíže, kvůli kterým česká mužská jednička podnik v Itálii vynechá. Ve stíhacím závodě zase premiérový bodík ukořistil Vítězslav Hornig, to bylo však od českého mužského týmu vše. Jakub Štvrtecký s Jonášem Marečkem se na body nedostali, Tomáš Mikyska nastoupil pouze do štafety. Do týmu se v Anterselvě vrátí Adam Václavík a Mikuláš Karlík.

Každého dílu SP se může za Českou republiku účastnit pět žen a pět mužů.

Kde sledovat SP v biatlonu?

Přímé přenosy jsou pro fanoušky biatlonu připraveny jako každý rok na sportovním kanálu České televize ČT Sport. Stejně tak je možné na ČT Sport všechny závody zhlédnout zpětně ze záznamu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.