Hlavní obsah

Kdo to je? Ruska šokovala zázračným nárůstem výkonnosti. Ve Skandinávii cítí podvod

Ruka/Praha

Na úvod sezony způsobila bezpochyby největší senzaci. Rok vůbec nezávodila, zcela zmizela z očí a po návratu na světovou scénu se jako mávnutím kouzelného proutku proměnila z průměrné až podprůměrné závodnice v absolutní elitu. 26letá ruská běžkyně na lyžích Taťana Sorinová při úvodním podniku SP ve finské Ruce naprosto šokovala svými výkony skandinávské favoritky. A není příliš divu, že se na severu Evropy dívají na až neuvěřitelný vzestup její výkonnosti s krajním podezřením.

Foto: Vesa Moilanen, Reuters

Taťana Sorinová během SP v Ruce.

Článek

Sorinová je ve Světovém poháru zcela nové jméno, dříve totiž závodila pod dívčím příjmením Alešinová. Ale s ním žádnou velkou díru do světa neudělala. Jejím dosavadním nejlepším umístěním byla 15. příčka ve sprintu v Planici ze sezony 2017/18, obvykle se ale pohybovala na pozicích od konce třetí desítky až po samotný chvost startovního pole.

V Ruce však začala 13. místem ve sprintu, na klasické desítce už byla čtvrtá a ve stíhačce dokonce druhá, když nestačila jen na nedostižnou Norku Therese Johaugovou. Ostatní skandinávské závodnice se nestačily divit, kdo že jim to vypálil rybník.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Taťana Sorinová se raduje z druhého místa ve stíhačce na SP v Ruce.

Sorinová, jež okupuje momentálně druhou příčku celkového pořadí SP, patřila do skupiny ruských lyžařek, jimž bylo v sezoně, kdy nebyla olympiáda ani MS, doporučeno otěhotnět. Přání svazového vedení vyhověla, porodila dcerku a do stopy se po roční pauze vrátila v úžasné formě.

„Ještě před dvěma roky bych si myslela, že je nerealistické, abych útočila na Johaugovou. Vůbec jsem nechápala, že je možné běhat takhle rychle. Ale v Ruce jsem poznala, že když odevzdám maximum, moc už na ni neztrácím," radovala se po stíhačce v rozhovoru pro ruský list Sport Express.

Nepřekvapí ale, že vzhledem ke skokovému nárůstu výkonnosti během mateřské pauzy se objevují podezření, zda si Ruska k němu nepomohla zakázanými metodami.

„Jak dobře víme, ruské lyžování má v posledních letech obrovský problém s dopingem. A když vezmeme v potaz, v jakém stavu je momentálně antidopingový systém, je velmi těžké uvěřit výsledkům, které se zdají až příliš dobré na to, aby byly poctivé. Obzvlášť letos je sport velmi zranitelný. Pandemie téměř znemožnila kontrolorům odebírat namátkové vzorky u závodníků, někde se přestalo testovat úplně. Jedním takovým místem je Rusko. Agentura RUSADA neudělala od konce března do začátku května jediný test," píše například švédský list Expressen.

Kouč ruského týmu Markus Cramer však vidí za zlepšením své svěřenkyně jen čistě sportovní dřinu. „Teď trénuje v úplně jiné kvalitě, je mnohem více soustředěná. Maká mnohem tvrději, navíc po narození potomka shodila pět šest kilo. Nicméně chápu, že její soupeřky i fanoušci jsou k jejím výkonům podezřívaví," hájil Sorinovou kouč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený aleshina_13 (@mrs__aleshina)

Ruska byla po pódiovém umístění v Ruce samozřejmě testována (zatím s neznámým výsledkem), ale jak třeba Expressen upozorňuje, ani negativní test za současných podmínek nemusí nic moc znamenat. Stále prý neexistuje spolehlivá metoda na odhalení krevního dopingu.

Při posledním velkém skandálu na MS v Seefeldu se hříšnici v čele s Rakušany Dominikem Baldaufem a Maxem Haukem přiznali ke krevnímu dopingu, mimo jiné i proto, že minimálně prvního jmenovaného přistihla policie přímo s jehlou v paži.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený aleshina_13 (@mrs__aleshina)

Revoluční metodu na odhalení právě tohoto druhu dopingu vymyslel švédský vědec Christer Malm. Jeho vynález ale zatím není oficiálně používán.

Výsledky Taťany Sorinové (dříve Alešinové) v SP
2016/2017
Sprint (klasicky), Drammen: 45. místo
2017/2018
Sprint (volně), Dresden: 28.
Sprint (k), Planica: 15.
Sprint (v), Seefeld: 27.
10 km (v), Seefeld: 55.
Sprint (v), Lahtis: 31.
Sprint (k), Drammen: 23.
2018/2019
Sprint (k), Ruka: 73.
10 km (k), Ruka: 38.
Sprint (v), Lillehammer: 54.
10 km (v), Lillehammer: 49.
10 km (k), Lillehammer: 46.
Sprint (v), Davos: 30.
Sprint (v), Dresden: 27.
Sprint (k), Otepää: 27.
Sprint (v), Lahti: 35.
Sprint (v), Cogne: 22.
Sprint (k), Drammen: 28.
Sprint (v), Falun: 47.
2019/2020
-
2020/2021
Sprint (k), Ruka: 13.
10 km (k), Ruka: 4.
10 km (v), Ruka: 2.
Zdroj: Mezinárodní lyžařská federace

Reklama

Související témata: