Hlavní obsah

Lidé mají vymyté mozky tím, že za vše může Rusko, tvrdí vicepremiér. Kdo stojí za dopingem?

Mezinárodní olympijský výbor a Světová antidopingová agentura WADA jsou podle ruského vicepremiéra Vitalije Mutka zodpovědné za dopingový skandál, který poznamenal zimní olympijské hry 2014 v Soči. Bývalý ministr sportu dodal, že Rusko je bez viny, neboť obě organizace tehdy zanedbaly své povinnosti.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Kvůli údajným podvodům při hrách v Soči byli doživotně diskvalifikováni z olympijských her běžci na lyžích Alexandr Legkov a Jevgenij Bělov.

Článek

Podle výsledků vyšetřování nezávislé komise WADA Rusko v Soči krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s nasazenými tajnými agenty měnilo jejich vzorky za nezávadné. Vše organizovalo ministerstvo sportu.

"Lidé už mají natolik vymyté mozky tím, že za všechno může Rusko, že si už nikdo nevzpomene na zodpovědnost WADA a MOV," řekl Mutko agentuře R-Sport. Nikdo už se podle něho neptá na práci 22 komisařů WADA v dopingové laboratoři během her v Soči. "Co tam dělali? Spali?" dodal.

Kvůli státem řízenému dopingu a manipulacím se vzorky na ZOH v Soči, na které poukázalo vyšetřování Světové antidopingové agentury, hrozí ruským sportovcům neúčast na únorových hrách v Pchjongčchangu. MOV o případných sankcích rozhodne 5. prosince.

MOV kvůli dopingové kauze potrestal v listopadu doživotním zákazem účasti na olympijských hrách deset ruských závodníků. Skeletonisté a běžci na lyžích musejí vrátit medaile, které v Soči získali.

Běžec Legkov tam vyhrál závod na 50 kilometrů a byl i členem stříbrné štafety, která byla rovněž diskvalifikována. Jeho vzorek podle WADA vykazoval známky neautorizovaného otevření. "Kdo třeba tehdy (v laboratoři v Soči) přebíral jeho vzorek? Ať ten člověk odpoví, proč je víčko špatně zavřené," uvedl Mutko.

Reklama

Související témata: