Hlavní obsah

Místo oddechu přišla smrt. Kde našli tělo skokana Hájka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátrání a ověřování skončilo, ale otazníky nad smrtí pětatřicetiletého bývalého skokana na lyžích a trenéra Antonína Hájka zůstávají. Příčiny jsou nejasné, mozaika událostí z loňského září, kdy zemřel, zřejmě navždy zůstane neúplná. Podle informací Blesku je jasné, že skonal v Malajsii. V zemi, kam opakovaně jezdil se svojí bývalou manželkou za odpočinkem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Antonín Hájek zemřel v necelých 36 letech.

Článek

Za oddechem po hektickém údobí mířil i tentokrát. Sám. Ale vše vzalo tragický konec. Jak uvádí Blesk tělo bylo spatřeno turistou v rozbouřeném moři koncem září. Je patrné, že dlouhé měsíce se čekalo na potvrzení, že jde opravdu o bývalého skokana a českého rekordmana na můstcích.

Hájkovo úmrtí oficiálně potvrdil lyžařský svaz v pátek.

Na zesnulého skokana zavzpomínali v posledních dnech jeho souputníci z dob, kdy bojoval na můstcích. „V reprezentaci jsme spolu byli poměrně dlouho. Byly tam světlé i tmavší okamžiky. Tonda žil život vždy naplno. Máme spolu spoustu zážitků," uvedl pro CNN Prima News Jakub Janda, bývalý excelentní skokan, dnes poslanec.

„Za svého života se těšil určité popularitě, ale nebylo to tak, že by se o něj média rvala. Psalo se o něm hlavně, když došlo ke kontroverzím," připomněl pro sportowefakty.pl další bývalý reprezentant Jan Mazoch.

Právě po Jandově a Mazochově boku se Hájek kdysi objevil poprvé na velké akci. Na MS v Oberstdorfu v roce 2005.

Jeho kariéra byla tak trochu jako na houpačce. I rekordním letem (236 m) na mamutu v Planici se v roce 2010 vepsal do historie českého skoku. Atakoval stupně v závodech SP. Ale vždy marně. Nejvýše se dostal na čtvrté místo.

Zažíval i drsné chvíle. O život málem přišel při autonehodě v roce 2008. Utrpěl vnitřní zranění, ale přežil. Sám si mobilem stačil zavolat pomoc.

Před osmi lety končil na můstcích. A bylo to tak trochu předčasně, mluvilo se o problémech se životosprávou.

Přesto se mu splnil sen. Stal se trenérem, od mládeže se posouval až k reprezentaci. Ženské a pak i mužské.

Připomíná se jeho dlouhý vztah s dnes už bývalou biatlonistkou Evou Puskarčíkovou. Pak manželství s týmovou fyzioterapeutkou Veronikou. I to, jak se v létě 2019 stylově vzali pod harrachovským mamutem.

Do Malajsie spolu cestovali opakovaně, dokud jejich manželství fungovalo. Bulvární list ovšem zmiňuje též to, že Hájek si coby kouč ženské reprezentace začal se svou svěřenkyní, o kterou se starala v rámci týmu právě jeho manželka. A když se to provalilo, následoval rozvod. Ten byl uzavřen loni v září a Hájek záhy do Malajsie odletěl sám.

„Tenkrát se asi rozhodl odjet tam a odpočinout si, protože poslední rok nebo půlrok neproběhl podle jeho představ," uvedl Janda.

Co se v Asii přesně přihodilo, zatím není jasné. "Nemám ponětí, co se s ním stalo. Někteří říkají, že prostě cestoval, jiní, že se mu zhroutil život. Těžko říct, nemá smysl spekulovat. Myslím, že se vše časem vyjasní," dodal Mazoch.

Reklama

Související témata:
Antonín Hájek
Příběh
Jan Mazoch