Hlavní obsah

Moravec má při premiéře na Vasově běhu ojedinělou motivaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejního 100. ročníku Vasova běhu na 90 km ve Švédsku se v neděli vedle špičkových laufařů zúčastní i bývalý úspěšný biatlonista Ondřej Moravec. Trojnásobný olympijský medailista ze Soči 2014 bere účast ve slavném závodě seriálu Ski Classics za splněný sen i velkou výzvu.

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Moravec na archivním snímku

Článek

Chce jet i za zesnulého kamaráda a bývalého dálkového běžce na lyžích Jiřího Plisku. „Když mezi lyžaři řeknete Vasův běh, tak je to něco, o čem prostě všichni vědí. A tím, že jde i o stý ročník, řekl jsem si, že do toho půjdu,“ uvedl pro ČTK 39letý Moravec, jenž bude hájit barvy eD systém Silvini Teamu. „Manažer Marek Pazderský dokázal, že z těch šestnácti tisíc lidí na startu budu stát někde vepředu mezi největšími esy, kam jinak absolutně nepatřím,“ podotkl.

Start v závodě pro Moravce získal další rozměr po loňské tragédii, kdy při slaňování v horách v americkém státu Wyoming zemřel český lyžař a specialista na dálkové běhy Jiří Pliska, který v roce 2022 skončil ve Vasově běhu sedmnáctý. „Celé mi to teď dává jiný smysl a tohle by měla být největší motivace, abych ujel pro mě nejdelší štreku, co jsem kdy před sebou na lyžích měl,“ řekl Moravec, jehož dosud nejdelším závodem byla před dvěma lety Krkonošská 70. „Teď mě čeká o dvacet kiláků víc. I kdyby čert na koze jezdil, tak to ale do cíle nějak dotlačím. Věřím, že mi pomůže i atmosféra,“ tvrdil.

Chce si především dobře rozvrhnout síly a jet chytře. „Ani nepojedu soupaž, ale spíše klasiku. Na to jsem trénoval málo a hrozilo by, že bych někde chytil křeče. Když budu mít namazáno a můžu tam ten stříďák hodit, tak věřím, že to přežiju,“ plánoval Moravec. „Mám to většinou tak, že když jedu na hraně, stačí pak málo, kdy se dostaví nekomfortní pocit. Takže se jen bojím, že někde přestřelím a někde na sedmdesátém kilometru mě to utne,“ prozradil.

Z českých běžců budou vedle něj na startu například Stanislav Řezáč, Václav Sedláček, Jan Šrail, Fabián Štoček či Martin Jakš. Moravcovým cílem bude dokončit, výkonnostní cíle si nedal. „Ti největší blázni to mají odjeté za necelé čtyři hodiny. Když to pojedu za šest, tak to bude dobré, a pokud bych si měl přát ideální podmínky, bral bych tvrdý a rychlý sníh,“ dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články