Hlavní obsah

Samková už se těší domů! V nohách mám šrouby, ale budu bojovat, slibuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montafon
Aktualizováno

Dva dny po velmi nešťastném pádu v rakouském Montafonu s drsnými následky v podobě zlomených kotníků už olympijská vítězka ve snowboardkrosu Eva Samková nastartovala proces rehabilitace a vyhlíží převoz domů. Stihnout Zimní olympijské hry v Pekingu? Její tým zatím tuto variantu nezavrhl, byť se to zdá jako krajně nepravděpodobná varianta hraničící se zázrakem.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Eva Samková v akci.

Článek

Předkopnutí prkna do cíle jí v týmovém závodě přineslo druhé místo, ale bylo vykoupeno frakturami v obou nohách. Následoval okamžitý převoz na kliniku v Montafonu-Schruns, kde ji operoval lékař Christian Schenk. Samkové zpevnil kotníky šrouby, které jí tam zůstanou minimálně rok.

Nyní česká snowboardová hvězda vyhlíží přesun domů. Buď na náklady pojišťovny za dva dny, nebo pro ni její agentura pošle auto z Česka. Rychlejší a komfortnější varianta zvítězí.

„Evka je v dobré náladě, ráda by domů, aby mohla rehabilitovat v Praze,“ říká její manažer Tomáš Kraus. Důkazem zlepšeného rozpoložení je i vzkaz Samkové z nemocnice.

„Takhle jsem si průjezd cílem nepředstavovala, ale to je život. Když chcete být nejrychlejší na světě, někdy to hodně bolí,“ prohlásila. „Díky všem za vzkazy a podporu a lékařům za super péči. A navíc za pokoj s výhledem a spoustou světla. V nohách mám šrouby, které by měly kotníky zpevnit. Uvidíme, jak se to bude hojit, ale budu bojovat,“ slíbila.

Po převozu do Česka už by neměla být v nemocnici, ale doma pod dohledem lékařského konzilia tvořeného z vyhlášených odborníků v čele s Pavlem Kolářem, Robertem Freiem a Jiřím Dostalem. „Evka podle mě vše zvládne a vrátí se silnější,“ je přesvědčen její manažer a bývalý elitní skikrosař Tomáš Kraus.

Prognózám se ale zatím okolí Samkové vyhýbá. „Ještě je brzo, ale je to otázka minimálně pár týdnů,“ hlásí Kraus. Soutěže ve snowboardkrosu na olympijských hrách začínají 9. února.

Standardně se doba základní rekonvalescence uvádí okolo šesti týdnů, což by ještě teoretickou naději dávalo, ale návrat do plné zátěže navíc s frakturou obou nohou bude ještě náročnější. Důležitější než sportovní ambice je ale teď plné zhojení kotníků osmadvacetileté Samkové.

Reklama

Související témata: