Hlavní obsah

Slavný Vasův běh čeká český rekord. Předpověď je strašná, bude to těžké, varuje Pazderský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na legendární Vasův běh se chystá rekordní počet Čechů, zároveň však předpověď počasí na jubilejní, 100. ročník devadesát kilometrů dlouhého laufu v kombinaci se zákazem fluorových vosků slibuje peklo. „Bude to těžké,“ potvrzuje Marek Pazderský, šéf eD system Silvini Teamu, jehož čeká v této roli už osmnáctý Vasaloppet.

Foto: Hynek Preisler, Sport.cz

Marek Pazderský je před Vasovým během v jednom kole.

Článek

Sälen (od našeho zpravodaje) - Vloni byl Marek Pazderský z Jizerských hor zvolen nejlepším ředitelem týmu v celém prestižním seriálu Ski Classics a vstoupil tak do její Síně slávy, letos za jeho barvy poběží biatlonový mistr světa Ondřej Moravec.

Jak se vám ho podařilo získat do vašeho týmu?

S Ondrou se známe docela dlouho. Vasův běh si chtěl vždycky vyzkoušet, stejně jako Ondra Rybář, jeho bývalý šéf. Domluvili jsme se, že si ho zaběhnou letos. Věděli, že sem každý rok jezdíme, tak nás poprosili, jestli jim to nemůžeme zařídit. A domluvili jsme se, že pojedou za nás.

Plánujete i další spolupráci?

Ne, zatím jen na tento Vasův běh, Ondra návrat neplánuje. Ale uvidíme, třeba se mu závod tak zalíbí, že o tom bude uvažovat a příští rok bude jezdit laufy. (usměje se) Ale spíš si to chce jen zajet a vzájemně jsme se tak podpořili.

Jaký čas u něj odhadujete?

Absolutně neodhaduju žádný čas, protože trať je letos tak pomalá a bez fluoru všichni poběží minimálně o hodinu déle. Předpověď je strašná a prostě to nepojede. Vůbec netuším, jak rychle to může jet on.

Běží i za svého kamaráda Jiřího Plisku, člena vašeho týmu, který vloni tragicky zahynul při lezení. Sezonu jedete se sloganem Ride for Plizi.

Zrovna včera jsme se o tom bavili. Jsou dny, kdy si člověk v uvozovkách skoro ani nevzpomene, a pak jsou takový chvíle, že když s ním tady člověk byl na Vasáku patnáctkrát, myšlenky naskakují. Je to smutný.

Vasův běh se jede poprvé po zákazu fluorových vosků. Jak složité je adaptovat se na nové podmínky a připravit lyže?

Strašné. Za prvé nefluorový produkty se musí testovat úplně jinak než fluorový, takže strávíme strašně moc času testováním. A za druhé to prostě nejede. Když je minus dvacet, tak se fluor stejně nepoužíval, ale když je zrovna takhle (předpověď slibuje déšť a plusové teploty, pozn. red.), fluor měl strašně velký efekt. Taková podmínka je v této sezoně skoro poprvé, vlastně jsme na tomhle pořádně bez fluoru ani nezávodili, takže všechno hledáme v podstatě znovu. Není to jednoduché.

Na jubilejní, stý ročník je přihlášeno takřka osm stovek Čechů. Zažil jste tady někdy takový nával od nás?

Myslím, že ne. Tolik Čechů tady asi nikdy nebylo. I my tady máme nejvíc lidí, co tady s námi kdy bylo. Kolem padesáti. Jsme prostě národ lyžařů, a když nemáme na čem lyžovat, všichni přijeli sem. (usměje se) Každý rok tady od nás startuje hodně lidí, ale narůstá to. Norové, Švédi a pak většinou býváme s Finy na hranici třetího místa my. Je to populární. Škoda jen, že ta popularita negeneruje kvalitnější sportovce a úplně se neodráží při shánění sponzorů a partnerů. Se severem nejsme schopni konkurence, mají to tam jednodušší.

Od koho z vašeho týmu čekáte nejlepší výsledek?

Nejlépe by na tom měl být Thomas Bing ve vrchařském dresu. Ten je schopný zajet nějaký super výsledek, pokud se nám podaří namazat. Bude to těžké. Výročí Vasáku se nevyvedlo. Podle mě je to trest za fluor.

Jak to myslíte?

Ze srandy, ale fakt je, že jedinkrát v historii Vasák pohnul termínem (tradičně se jezdí první březnovou neděli, pozn. red.). A to v roce 2015, kdy měl Lukáš Bauer na MS ve Falunu svou poslední medaili. Vasák o týden posunuli, aby neměli konkurenci a nejel se Vasák ve stejnou neděli jako tady za kopcem ve Falunu padesátka. A to byl přesně ten Vasák, kdy byly podobné podmínky jako teď. Obrovské kaluže, nezamrzlá jezera, všude strašně vody, sníh se bořil. Tehdy jsme si říkali, že jde o trest za to, že hýbli s tradicí. A tohle je podle mě zase trest za to, že zakázali fluor. Oni to vyhrotili nejvíc a půlka lidí jim teď nedojede do cíle, protože nestihnou limit, jelikož to prostě nepojede. Všichni z FIS, co to zavedli, včetně některých českých podporovatelů, jsou s prominutím úplný debilové.

Nesouhlasíte se zákazem fluorových vosků, které škodí životnímu prostředí?

Souhlasím, jenže normální člověk by zakázal výrobu, za dva roky by zakázal prodej, aby krámy měly šanci doprodat zásoby, a za další dva roky by zakázal používání. Tím pádem by je nikdo neměl a bylo by to hrozně jednoduchý. Jenže oni zakázali používání, ale stále se můžou vyrábět a prodávat. To je úplně nelogický krok. A samozřejmě se s tím začalo hned podvádět. Teď toho byly plné norské a švédské noviny, protože minulý týden vystoupil Max Novak v televizi s tím, že tady některé týmy podvádějí, fluor tam dávají a pak to zakrývají. A dokonce paradoxně jednoho jeho kolegu tady minulý víkend na nějakých norských závodech chytli s fluorem. Je to tady ve Švédsku a Norsku hrozně velké téma, že některým lyže hrozně jezdí a některým ne.

Měřicí přístroje však fluor na lyžích odhalí, ne?

Neodhalí, když se to zakryje. Je tam nastavená tolerance a neodhalí to. Ale za to všechno si může FIS, že udělala takhle nesmyslný pravidlo a tím pádem vznikají spekulace, dá se s tím manipulovat. Třeba si vždy říkám, proč Švédové i Norové mají v kamionu hned u dveří mašinu na kontrolování fluoru. Přijde mi divný, proč bych si já jako servisák kupoval mašinu za milion, když fluor nepoužívám a pak se přece nemusím bát, že bych měl mít na lyžích fluor. Abych měl jistotu, že ho tam opravdu nemám? Jde jen o spekulaci, ale jen tak se ptám. Přijde mi to zvláštní, nevím, co si o tom vlastně myslet.

Reklama

Související témata:
Marek Pazderský