Hlavní obsah

Životní sjezd, skokan dne! Pro mě neskutečné, žasl Zabystřan. Trumfl i Ledeckou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší výsledek startu sezony mezi českými sjezdaři v rychlostních disciplínách? Po čtvrtku už nepatří Ester Ledecké, která byla nejvýše 22., senzačně ji trumfl při sjezdu ve Val Gardeně Jan Zabystřan. Dvacátou příčkou se startovním číslem 63 si zlepšil osobní maximum v nejrychlejší disciplíně o 32 pozic.

Foto: Profimedia.cz

Jan Zabystřan ve Val Gardeně překvapil sám sebe.

Článek

Srovnání s Ledeckou je samozřejmě spíše perličkou, však trojnásobná olympijská vítězka se ve Svatém Mořici vracela po rok a tři čtvrtě dlouhé pauze a třeba už o víkendu ve Val d´Isere své maximum posune. Každopádně Zabystřanovi šla společná předsezonní příprava v Chile s hvězdnou Češkou k duhu.

Ve Val Gardeně měl v plánu se koncentrovat hlavně na páteční super-G, které by mělo být parádní disciplínou pětadvacetiletého univerzála. A ani startovní číslo, druhé nejvyšší v celém poli, mu rozhodně nenahrávalo.

Jenže sjezdovka byla tvrdá a nechávala prostor pro překvapení. Jedním z nich byl s číslem 34 startující americký vítěz Bryce Bennett, v elitní desítce se radovali i další dva sjezdaři se startovním číslem vyšším než 40. Ale aby si někdo polepšil o 43 míst? To zvládl jen Zabystřan.

„Jsem strašně rád, dvacáté místo je pro mě neskutečné,“ žasl po sjezdu, v němž se konečně dočkali rychlostní lyžaři závodu. Celkem čtyři závody v Zermattu a Beaver Creeku musely být kvůli počasí zrušeny.

„Doufal jsem, že v super-G bych tady mohl zajet do třicítky, ale takový výsledek ve sjezdu na místě, kde jsem nikdy nezávodil, a po zrušeném tréninku jsem nečekal,“ kroutil hlavou Zabystřan, jenž startoval ve sjezdu v SP dosud třikrát a nikdy nebyl v nejlepší padesátce.

Absolutně nejlepším výsledkem v elitním seriálu je pro něj 19. příčka, na niž dosáhl letos v Cortině v super-G a v roce 2019 v Bormiu v kombinaci.

Ve Val Gardeně mu excelentně vyšla prostřední část, kde zajel šestý nejrychlejší čas, a měl dokonce druhou nejvyšší změřenou rychlost. „Mám rád boule a skoky, ta skikrosová pasáž mi sedla, tam jsem něco najel i na nejrychlejšího,“ mohl se pochválit.

Rezervy měl naopak v horní pasáži, ale i tak celková ztráta pouhých sedmi desetin na vítěze byla ve vyrovnaném závodě excelentní. „Jsou tam slepé brány a dost míst, kde je třeba si to hlídat, ale zároveň to musíte pálit dolů co nejrychleji,“ popisoval svůj recept.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Američan Bryce Bennett slaví nečekané vítězství ve Val Gardeně.

Správně se popasoval i se zrádnými Velbloudími hrby. „V tréninku jsem je nepřeskočil a odrazil si nohy, teď jsem měl větší rychlost, i jsem se trochu odrazil,“ líčil.

Do pátečního super-G (od 11.45) tak půjde s extra porcí sebevědomí. „Původně jsem nemyslel, že bych startoval ještě v sobotním sjezdu, ale po dnešku určitě budu,“ plánuje Zabystřan, jehož poté čekají i závody v Bormiu a Wengenu. „Pak se to trochu rozpojí, tak se v půlce ledna rozhodnu, jestli se zaměřím víc na sjezdy, nebo obřáky,“ říká.

Reklama