Hlavní obsah

Zpět na místě velkého triumfu. Ale ta zima! Nemám ji ráda, i když jsem Ledecká, směje se

Dlouhé čekání je snad u konce, Ester Ledecká by se v pátek (od 20.30 na ČT sport) měla postavit na start prvního sjezdu sezony. A hned na místě, na které má moc hezké vzpomínky. V kanadském Lake Louise, kde před dvěma lety slavila premiérový triumf ve Světovém poháru.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Ester Ledecká na trati tréninku v Lake Louise.

Článek

Zatím je největším soupeřem sjezdařek počasí. Mužské závody byly minulý týden zrušeny, stejný osud potkal kvůli nepříznivým podmínkám druhý i třetí trénink žen a předpověď není úplně ideální ani na pátek. Ráno mlha, pak velké mrazy. „Čeká se až 25 stupňů pod nulou,“ hlásí dvojnásobná olympijská vítězka.

I když tráví na zasněžených svazích celé zimy, teploty hluboko pod bodem mrazu rozhodně nevyhledává. „Já moc nemám ráda, když je mi zima. I přesto, že jsem Ledecká,“ vtipkovala.

Nenudila se

Zatím má za sebou jen rozehřívací start při obřím slalomu v rakouském Söldenu, kde nepostoupila do druhého kola, teprve teď jí začíná stěžejní část zimy. „Lyžařská sezona je strašně krátká, čekání na závody je vždycky nekonečné. Ale já se nikdy nenudím,“ ujišťovala.

Do zámoří vyrazila s předstihem a strávila i několik tréninkových dnů ve středisku Copper Mountain. „Otestovala jsem lyže, lyžáky a bylo prima se projet větší rychlostí,“ pochvalovala si Ledecká.

Sjezdovku v Lake Louise má dobře najetou, od sezony 2016/2017 zde startovala každou zimu s výjimkou loňské, kdy se v zámoří nezávodilo. Vedle předloňského triumfu má na kontě i čtvrté a sedmé místo.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Ester Ledecká na startu tréninku sjezdu v Lake Louise.

„Ale já nikdy nemám velká očekávání,“ odmítá, že by si zrovna na své oblíbené sjezdovce dělala zálusk na výrazný výsledek. „Mezi prvními dvaceti závodnicemi je minimální rozdíl ve výkonnosti, rozhodují setiny, či desetiny,“ připomíná a hned vysype hned několik adeptek na triumf.

„Rychlá je Sofia Goggiaová, Corinne Suterová, Lara Gutová-Behramiová, dobře teď jezdí Kanaďanka Gagnonová, Ilka Stuhecová, samozřejmě Mikaela Shiffrinová. Byla bych moc ráda, kdybych občas překvapila i já,“ připouští s úsměvem.

Vybírá ty pravé lyže

V jediném odjetém tréninku, který vyhrála Goggiaová, obsadila Ledecká čtrnácté místo, spolu se svým servismanem Milošem Machytkou teď vybírá ty pravé lyže na zmrzlý kanadský sníh. „V tomhle ohledu jsou vždycky první závody testovací, ještě mockrát nebyly na sněhu, tak se musí ještě trochu víc rozjezdit,“ vysvětluje.

V zámoří může mít nabitý program. V Lake Louise je v plánu v pátek a v sobotu sjezd, v neděli super-G. Pak má Světový pohár pokračovat rychlostními disciplínami ve Svatém Mořici, ale s ohledem na zpřísněná proticovidová opatření ve Švýcarsku je jejich osud nejistý.

Reklama

Související témata: