Hlavní obsah

Zimní hry v Saúdské Arábii? Je to děsivé, vůbec jsme se nepoučili, nechápe olympijský šampion

Přidělení pořadatelství Asijských zimních her v roce 2029 Saúdské Arábii, kde se jen velmi zřídka vyskytuje sníh, se nesetkalo s velkým pochopením. Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že s ním toto rozhodnutí nikdo nekonzultoval. Překvapivý krok učinil v úterý kongres Asijské olympijské rady v Kambodži.

Foto: www.neom.com

Saúdská Arábie vybuduje futuristický areál, který bude v roce 2029 hostit Asijské zimní hry.

Článek

"Je to opravdu děsivé. Zřejmě jsme se vůbec nepoučili," řekl legendární německý lyžař Markus Wasmeier agentuře SID. "Je šílené, že se tohle dá ještě považovat za udržitelné. To, co se tam odehrává, je opravdu bizarní," prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz z Lillehammeru 1994.

Hry se mají konat v prvním venkovním lyžařském středisku v Perském zálivu s názvem Trojena, které se země chystá dokončit do roku 2026. Areál bude součástí futuristického města za 500 miliard dolarů. Lyžařský resort ve výšce okolo 2500 metrů nad mořem bude zahrnovat umělé sladkovodní jezero a přírodní rezervaci. V oblasti sice občas klesají teploty k nule, ale jinak je prakticky bez srážek.

MOV po reformách prosazuje udržitelnost her s cílem snížit náklady na jejich pořádání a omezit jejich rozsah, aby lákaly více zájemců o organizaci. Nabádá k využívání stávající infrastruktury a umožňuje konat část soutěží mimo hlavní dějiště. Například zimní olympiáda 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo bude rozmístěna do několika středisek.

"S MOV nebylo přidělení Asijských zimních her konzultováno, ani se nepodílel na rozhodovacím procesu," uvedl mluvčí výboru.

Generální sekretář Mezinárodní lyžařské a snowboardové federace Michel Vion označil rozhodnutí za překvapivé.

Velmi kriticky se dnes vyjádřila francouzská lyžařská federace ve společném prohlášení se starosty horských středisek ve Francii. Podle nich je toto rozhodnutí v rozporu s tím, co je žádoucí pro planetu. "Ohromilo nás, že se plánuje tato akce pořádat na místě chudém na srážky a vodu, kde nejsou žádná lyžařská střediska ani sjezdovky," uvedli.

Asijské zimní hry se zatím vždy konaly v zemích, kde není sníh vzácným jevem. Poprvé je hostilo Sapporo v roce 1986, kde byl i dosud poslední osmý ročník před pěti lety. Mezitím akci pořádaly Čína, Korea a Kazachstán.

Saúdská Arábie, která často čelí kritice kvůli porušování lidských práv, si pomocí sportu snaží vylepšit image. V roce 2034 bude pořádat také Asijské letní hry a chce se ucházet o MS ve fotbale v roce 2030 společně s Egyptem a Řeckem.

Reklama