Hlavní obsah

Věřím, že se do Sparty jednou vrátím, ujišťuje Dočkal. A s reprezentací dál počítá

Může si oddechnout. Bořek Dočkal vyřešil zásadní dilema, svlékl rudý dres a odchází do daleké Číny. Přestup do klubu klubu Che-nan Ťi-na-jie byl dobře nachystaný, což byla pro letenského špílmachra zásadní okolnost. Z prvního rozhovoru reprezentačního záložníka po podpisu smlouvy vyplývá, že všechna hlediska výjimečného transferu pečlivě zvážil a na novou výzvu v exotickém prostředí je připraven. A na Letnou vzkazuje, že se do rudého dresu jednou vrátí. Dočkalovy první dojmy zprostředkoavla agentura Sport Invest, která hráče zastupuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal se loučí se Spartou. Na jak dlouho...?

Článek
Fotogalerie

Jaké máte první dojmy z nové země, z nového klubu, z neznámé soutěže?

Zatím jsou jen pozitivní. Cestoval jsem sem samozřejmě s řadou otazníků, neuměl si mnoho věcí představit. Ale z toho, co jsme zde s manželkou viděli, jsou naše dojmy pozitivní, všechno bylo na náš příjezd dokonale zajištěno.

Čína je nadále poměrně exotickou destinací. Nakolik jste si stačil zjistit informace o městě a samotném klubu?

Tím, že se jednání táhla poměrně dlouho a měla složitý vývoj, tak bylo dost času si zjistit hodně podrobností už doma. Takže jsem měl přehled o složení kádru, sportovních výsledcích z posledních let, věděl jsem toho poměrně dost. Ale stejně jsem tušil, že zásadní věci poznám až na místě a udělám si vlastní názor.

Superleague prožívá obrovský rozmach, nicméně nad kvalitou soutěže nadále panují otazníky. Měl jste možnost vidět nějaké zápasy a udělat si vlastní obrázek?

Kvalita soutěže se v poslední době zvedala příchodem řady výborných hráčů, a tak mě už dříve zajímalo, jak to tady vypadá na hřišti, jaká je atmosféra. Pouštěl jsem si nějaké šoty ze soutěže, dvakrát jsem v minulosti nastoupil proti zdejším klubům v přípravě. Ale teprve ostrá sezóna mi ukáže, jaká je pravda.

Přicházíte jako poměrně drahá posila a český reprezentant. Cítíte z vedení klubu či od trenéra velká očekávání? Jak jste případně na tento tlak nachystán?

Během jednání, která se poměrně táhla, bylo znát, že jejich zájem je vytrvalý. A po příletu se to potvrdilo - setkal jsem se s trenérem, šli jsme na společnou večeři. A z jeho slov bylo znát, že má z mého příjezdu skutečnou radost. Očekávání zjevně nebudou malá, ale myslím, že na tlak jsem připravený dobře. Angažmá ve Spartě mě určitě výtečně připravilo na to, jak takové situace zvládat.

Čínská nejvyšší soutěž láká velké množství zahraničních hvězd, těšíte se na přímou konfrontaci s nimi?

Moc se na to těším! Jsou tu hráči s velkou kvalitou a minulostí, a tak přímá konfrontace bude pro mě hodně zajímavá.

Jednání nebyla jednoduchá, váš přestup byl velkým tématem pro česká média. Cítíte úlevu, že je tato část již za vámi?

Jakýkoliv transfer není jednoduchý, vždy se najde nějaký zádrhel, myslím, že to nebyl výjimečný případ... Ale jsem rád, že už je vše dotažené. Dlouho jsem si nebyl zcela jistý, rozhodování nebylo vůbec jednoduché.

Při podpisu smlouvy jste měl s sebou také manželku. Jak složité bylo rodinné rozhodnutí ohledně cesty do jiné země, jiné kultury?

Pro mě to bylo od začátku jedno z klíčových hledisek. Nedokážu si představit být bez rodiny ani třeba na půl roku. Pro mě je hodně důležité vidět, jak vyrůstá můj syn, abych zde měl manželku. Museli jsme to proto promyslet společně.

Jakou komplikací může být nové angažmá směrem k národnímu týmu - přece jen cestování na reprezentační srazy bude složitější, nebudete tolik na očích...

Na to teď zcela neumím odpovědět. To bude spíše na trenérech, zda budou mít chuť mě sledovat a jak poté vyhodnotí můj přínos pro tým. Já to osobně jako velkou komplikaci nevnímám, i když samozřejmě vím, že cestování nebude jednoduché, stejně jako časový posun. Ale srazy bývají poměrně dlouhé, abych měl dostatek času se na zápas dostatečně připravit.

Jaký je váš plán na nejbližší dny či týdny?

Připojím se k týmu a zahájím přípravu na start ligy. Už brzy nás čekají první dva zápasy, po kterých je na programu reprezentační pauza. Takže pokud budu nominován, odcestuji do Prahy a při zpáteční cestě sem už pojedeme celá rodina. Do té doby zde musím připravit bydlení.

Sparťanští fanoušci ve velké většině váš přestup chápou a přejí vám v novém angažmá hodně štěstí. Je smířlivá reakce letenských fans pro vás důležitá?

Od začátku mi nebylo jedno, jak můj případný odchod vezme Sparta, realizační tým, spoluhráči a fanoušci. Pokud to tak je, bude pro mě jednodušší se s odchodem smířit. Sparta pro mě znamenala ze všech dosavadních klubů nejvíce, nebylo jednoduché se rozloučit. Ale já stejně věřím, že se do Sparty zase jednou vrátím!

Reklama

Související témata: