Hlavní obsah

Jedno dobře odehrané utkání mně ke spokojenosti nestačí, překvapil po Lyonu trenér Uhrin

Plzeň

Překvapil. Jasně že byl spokojený, že se jeho tým rozloučil s pohárovou Evropou výhrou nad Lyonem, pochopitelně mu dělalo dobře, že nebylo až tak nereálné, aby Plzeň v osmifinálové odvetě Evropské ligy smazala tříbrankové manko z prvního duelu ve Francii. A výkon jeho svěřenců hlavně ve druhé půli, kdy skóre otočili a navíc neproměnili penaltu, ho musel také potěšit. „Jenže mně jedno dobře odehrané utkání ke spokojenosti nestačí,“ zaujal plzeňský trenér Dušan Uhrin, když glosoval osmifinálovou konečnou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Plzně Dušan Uhrin během odvetného utkání osmifinále Evropské ligy proti Lyonu.

Článek
Fotogalerie

S pohárovou Evropou jste se rozloučili, s výkonem v osmifinálové odvetě proti Lyonu jste však musel být spokojený...

Hráli jsme dobře, 2:1 vyhráli, ale jedno dobře odehrané utkání mně nestačí, abych mohl být spokojený.

A to ani přesto, že jste si dokázali, že se s francouzským soupeřem hrát dalo a že jste ho mohli vyřadit a do vysněného čtvrtfinále se dostat?

To bychom ale museli zahrát jinak v prvním střetnutí ve Francii. Tam jsme o postup přišli.

Čím vysvětlíte, že výkony vašich svěřenců před týdnem v Lyonu a v odvetě doma se lišily jako den a noc?

Podstatný rozdíl byl především v naší hře dozadu. Zatímco v prvním střetnutí v Lyonu obránci nedostupovali protihráče a ustupovali až k vlastní šestnáctce, tentokrát si počínali, jak měli. Navíc jsme soupeři odebírali míče, chodili do soubojů, získávali v nich devadesát procent balónů. Ani já nevěřil, že bychom mohli dát v odvetě čtyři góly, nakonec však padnout mohly. Kdybychom proměnili penaltu, mohl být závěr zápasu ještě zajímavější a do prodloužení jsme ho mohli dotáhnout.

Takže věčná škoda naprosto zbytečného gólu, který jste inkasovali těsně před přestávkou a jenž definitivně uťal vaše naděje, že by se osmifinálová konfrontace dala ještě zvrátit...

I tak jsem hráče nabádal, že se utkání dá ještě otočit, když ještě zvýší tempo. A oni toho schopni jsou, což na tréninku vidím. A my si skutečně vytvořili spoustu příležitostí, jenže jsme je bohužel neproměnili

A dokonce jste neproměnili ani penaltu, což představovalo definitivní konec...

I tak jsem i pět minut před koncem věřil, že třetí a čtvrtý gól ještě můžeme dát

Penalty se stávají vaším prokletím. V neděli v lize proti Slovácku ji zahodil Horváth, tentokrát selhal jako exekutor Tecl.

Opravdu už to není normální a musíme se nad tím zamyslet.

Zvláště, když střelci trefují tu samou tyč...

Je tam snad širší, jinak si to nedovedu vysvětlit.

V odvetě jste překvapil nečekaným tahem, když jste jen mezi náhradníky nechal Horvátha a nasadil mladého Hrošovského. Asi jste si pochvaloval, že jste k této změně sáhl.

Vyplatilo se, že jsme udělali změny v sestavě, Hrošovský hrál velice dobře. Původně jsme ho chtěli poslat na hostování, protože je to talentovaný fotbalista a nám šlo o to, aby pravidelně hrál. Jenže když se zranil a odešel Hanousek, vzali jsme Hrošovského zpátky.

S jeho nasazením se hra Plzně rozhýbala a rozpohybovala. I tento záměr vyšel.

Nevím, zda to bylo díky němu. V pohybu bylo celé mužstvo.

Řekl si Hrošovský svým výkonem i třeba gólovou asistencí o místo v základní sestavě?

Určitě hrál dobře.

Jeho nasazením se nedostalo na Horvátha, který seděl jen mezi náhradníky. Bylo těžké mu tuto roli přidělit a zvěstovat?

Nevidím na tom nic nenormálního. Prostě jsem mu řekl, že hrát nebude a dál v tom nic nehledejte.

Co vás k této změně vedlo?

Prostě jsem se tak rozhodl.

V uplynulých dnech prožíval váš tým evidentní útlum. Jste rád, že na kritické hlasy dopadající na vaši Plzeň odpověděli a pochybnosti o budoucnosti Viktorie vyvrátili?

Nevím, zda jsme odpověděli. Každopádně jsme dokázali, že fotbal hrát pořád umíme, ale ještě si počkám, zda šlo o opravdovou odpověď. Jedno dobře odehrané utkání mně nestačí, chceme a musíme udělat vše proto, abychom i další zápasy zahráli dobře.

A přiblížili se fotbalovému ideálu, k němuž se výkon ve druhé půli osmifinálové odvety blížil?

Své ideály mám, a když výkon v druhé půli proti Lyonu zopakujeme, bude se mu blížit. Zatím jsem spokojen, že jsme vyhráli a hráli dobře. Ale počkám, jak se hráči postaví k dalším utkáním. Chci na nich, aby hráli alespoň ve stejném tempu, jako proti Lyonu.

Reklama

Související témata: