Hlavní obsah

Budou mít Češi v Evropě stejné problémy jako Slováci? Klubům hrozí černý scénář

Praha

Plzeň už svou facku schytala. Olympiakos Pireus byl v odvetě 2. předkola Ligy mistrů jasně lepší a vykázal Viktorii do kvalifikace Evropské ligy. Debakl 0:4 je výstrahou pro celý český fotbal. Zatím drží v pohárech pět míst a vždy aspiruje na postup svých zástupců do základní skupiny nejen Evropské ligy, ale také Ligy mistrů. Pokud však ztratí patřičný koeficient a s ním související nasazení při losování, hrozí mu černý scénář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň se letos do Ligy mistrů nepodívají...

Článek

Pět místenek v pohárech si Češi drží. Aby se jejich počet nezredukoval na čtyři, nesmějí v žebříčku koeficientů klesnout pod 15. místo.

Česká republika aktuálně figuruje na 13. příčce se ziskem 25,000, šestnácté je paradoxně právě Řecko s koeficientem 22,000. Tři body jsou zatím solidním náskokem, nikoliv bezpečným.

Aktuální pořadí na žebříčku:
11. Rakousko27,925
12. Nizozemsko26,750
13. Česká republika25,000
14. Dánsko24,625
15. Kypr23,500
16. Řecko22,000

Žebříček se skládá z výsledků posledních pěti sezon. Češi těží z nadprůměrného ročníku 2015/16, kdy uhráli tučný koeficient 7,300. Po jeho odečtení jsou v redukované tabulce aktuálně až šestnáctí, tedy již pod čarou ponoru.

Tvrdé probuzení ze snu

„Musíme se probudit ze snu a žít realitou. Je jí česká liga a pokud možno postup do Evropské ligy," má jasno Pavel Vrba, zkušený kouč Viktorie.

Tvrdá realita čeká celý český pohárový fotbal. Jablonec a Mladá Boleslav mají před sebou složité odvety 2. předkola Evropské ligy, Spartě pro předkolo další připadl turecký Trabzonspor, což je nechtěný los. Plzeň čekají Antverpy a v případě postupu pak v kvalifikaci nejspíš dáreček typu Spartak Moskva, Turín či AEK Atény...

Slavia začne bitvu o Ligu mistrů až v závěrečném 4. předkole a nikdo nemusí sešívaným připomínat, že jde o šanci jako hrom. Ať už bude jejich soupeřem Ajax, Celtic, Kodaň nebo třeba Dinamo Záhřeb.

Sešívaní mají mimořádnou příležitost

Tak krátká cesta do milionářské soutěže je mimořádnou příležitostí. Jakmile se český koeficient začne zhoršovat, cesta do skupiny v EL i LM se začne natahovat.

Pokud na černý scénář dojde, budou si pak fanoušci nejspíš muset zvykat na úděl třeba sousedního Slovenska, které je v žebříčku na 29. místě. Již v 1. předkole ztratilo Ružomberok, Trnava ho přežila jen díky penaltám a Slovan přišel o naději na Ligu mistrů.

Střízlivost je každopádně na místě. Již nyní se ukazuje, že při současné kondici českých zástupců je pro ně oříškem 2. předkolo, natož pak závěrečné bitvy o postup do skupiny...

A pokud se koeficient dlouhodobě zhorší, bude ještě hůř.

Reklama

Související témata: