Hlavní obsah

Výsledky německých fotbalistů na ME bude předpovídat koala

Lipsko

Zvířecí hvězdy, které předpovídají výsledky zápasů, jsou v posledních letech tradiční součástí velkých fotbalových šampionátů. Výjimkou nebude ani nadcházející mistrovství Evropy, během něhož bude pro německý tým věštit koala Oobi-Ooobi.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Němečtí fotbalisté se ve švýcarské Asconě připravují na EURO.

Článek

"Jako Australan má zaručeně nezaujatý pohled na dění v evropském fotbalu," zdůvodnilo vedení zoologické zahrady v Lipsku svou volbu vačnatce jako nestranného média.

Zatím není jasné, jakým způsobem bude Oobi-Ooobi výsledky tipovat. Oblíbený výběr mezi různými druhy žrádla zřejmě nepřipadá v úvahu, protože koala se živí takřka výhradně listy eukalyptu. I tak je ale dost vybíravá a lipská ZOO proto na svých plantážích pěstuje 23 různých druhů stromů a keřů tohoto rodu.

Dosud nejslavnějším zvířecím věštcem se stala dnes už uhynulá chobotnice Paul, který v roce 2010 přesně předpověděl výsledky všech sedmi zápasů německé reprezentace na mistrovství světa. Hlavonožec, jenž se později dočkal i sochy v nadživotní velikosti, se pak nemýlil ani při předpovědi finálového zápasu mezi Španělskem a Nizozemskem.

Na předchozím evropském šampionátu se do věštění pustilo hned několik zvířecích odborníků. Výsledky předpovídala kráva Yvonne, která se v Bavorsku proslavila útěkem před jatkami a tříměsíčním unikáním před pronásledovateli, fretka Fred z charkovské zoologické zahrady, vepř Foontik z Kyjeva nebo slonice Citta z krakovské zoo.

Také další obyvatelé lipské ZOO už v minulosti věštili. Tapír čabrakový v roce 2013 tipoval výsledek finále Ligy mistrů mezi Bayernem a Dortmundem, šilhavá vačice Heidi se zase v roce 2011 blýskla při předávání Oskarů. První zápas, na kterém letos Oobi-Ooobi předvede své schopnosti, bude 12. června duel Německa s Ukrajinou.

Reklama

Související témata: