Hlavní obsah

Rozdíl mezi Vrbovou a Jarolímovou kvalifikací? Jednoznačně efektivita, ví legionář

Belfast

Jako den a noc. Kvalifikace na EURO a na MS jako by byly pro české fotbalisty dva rozdílné světy. Zatímco na mistrovství Evropy nechyběli souvisle ani jednou již od stříbrného turnaje v Anglii 1996, na světový šampionát se v samostatné éře dostali pouze jednou (Německo 2006). Na tristní bilanci se dlouho nic nezmění, protože pondělní porážka 0:2 v Severním Irsku předčasně uzavřela naději také na start příští rok v Rusku...

Foto: Matthew Childs, Reuters

Fotbalista Severního Irska Conor Washington odehrává míč pod dohledem Tomáše Kalase a obránce Gebre Selassieho v utkání kvalifikace o postup na MS 2018.

Článek
Fotogalerie

Jarolím o konkurenci na pravém obránci

Trenér národního týmu Jarolím hodnotí výkon Filipa Nováka

Kdepak mistrovství světa. Čechům po léta zůstává jen EURO. „Potvrdili jsme historickou bilanci. Po loňském mistrovství Evropy skončila spousta hráčů a mladý tým se dává teprve dohromady. Kvalifikace na světový šampionát nám prostě nejdou," smutní brankář Tomáš Vaclík.

Češi loni ve Francii vybouchli, v kvalifikaci ME ovšem pod vedením trenéra Pavla Vrby dokázali v konkurenci Nizozemska či Islandu ovládnout svou skupinu.

Jeho nástupce Karel Jarolím věděl, že ve skupině s mistry světa z Německa bude k mání už jen druhá příčka a možnost postupu přes baráž. Je však zarážející, že národní tým zůstal v konkurenci Severního Irska, Norska a Ázerbájdžánu bez šancí už dvě kola před koncem...

Hráli bez potřebného finále

Jenže zápas v Belfastu dost názorně ukázal, proč Darida a spol. pohořeli. Irové se k druhé příčce především probránili. A právě hra do plných byla největším problémem českého týmu v kvalifikaci.

„Byli jsme málo efektivní proti minulé kvalifikaci o EURO. V ní jsme byli efektivní až extrémně. I z mála šancí jsme góly dali. Teď ne. Hráli jsme, hráli, opticky měli více ze hry, ale bez potřebného finále," poukazuje obránce Theodor Gebre Selassie.

Je také evidentní, že reprezentace si kvalifikaci zpackala hned na jejím startu.

„Začali jsme domácími remízami se Severním Irskem a Ázerbájdžánem, což nás teď hodně mrzí. A plichta v Norsku taky. V kvalifikaci potřebujete i trochu štěstí. I teď zápas doma s Německem mohl dopadnout lépe než porážkou 1:2," vypočítává bundesligový legionář.

„Měli jsme na víc. Zápas s Německem byl jasnou ukázkou, že v týmu je mnohem větší potenciál, než byly naše výsledky v kvalifikaci," ujišťuje Gebre Selassie.

Reklama