Hlavní obsah

FIFA vyřadila Irák z mezinárodních soutěží

CURYCH

Mezinárodní federace FIFA vyřadila irácké fotbalové týmy z mezinárodních soutěží FIFA. Dnes totiž vypršela lhůta, do níž měl národní olympijský výbor obnovit rozpuštěné vedení fotbalového svazu. K tomu však nedošlo, takže speciální komise FIFA v čele s prezidentem Seppem Blatterem rozhodla kvůli vměšování do řízení svazu o suspendaci.

Článek

Irácký olympijský výbor rozpustil fotbalový svaz v pondělí kvůli údajným finančním a administrativním nesrovnalostem a také opakovanému odsouvání interních voleb. Pravidla FIFA však vyžadují nezávislost národních svazů, navíc světová federace dala v říjnu Iráčanům čas do 30. dubna 2010, aby si vytvořili nové stanovy a zvolili nové vedení.

Člen vedení olympijského výboru Sámir Musáví agentuře AP řekl, že rozhodnutí FIFA očekával a i přes suspendaci fotbalového svazu si bude výbor stát za svým. "Budeme stále v kontaktu s představiteli FIFA a předáme jim důkazy podporující náš postoj. Irácké fotbalové týmy tak jako tak nečekají v příštích třech měsících žádné mezinárodní aktivity a za tu dobu snad naše neshody s FIFA vyřešíme," dodal Musáví.

FIFA už Irák suspendovala na několik dnů loni v květnu, kdy vláda rozpustila olympijský výbor včetně všech jeho federací. Brzy však vyšlo najevo, že fotbal dostal kvůli blížícímu se kvalifikačnímu utkání o postup na mistrovství světa výjimku a FIFA distanc zrušila.

Reklama

Související témata: