Hlavní obsah

Historický okamžik pro muslimský svět? Egyptské mužstvo vede trenérka

Gíza/Praha

Faiza Haiderová z Gízy boří hranice. Je první ženskou trenérkou a nehrající kapitánkou fotbalového týmu mužů v Egyptě. Oficiální certifikaci získala od Anglické fotbalové asociace. Na to, jakým způsobem vede tým ze čtvrté egyptské ligy na hřišti nedaleko slavných pyramid, se můžete podívat ve videu níže.

První žena nastoupila jako trenérka zcela mužského fotbalového týmu v Egyptě.Video: Reuters

 
Článek

„Na začátku to bylo těžké, protože chlapci nebyli zvyklí na to, aby je koučovala žena," popisuje šestatřicetiletá trenérka začátky u mužského týmu. „Musela jsem se popasovat s výsměchem, někteří tuto skutečnost odmítali, dělali si z toho legraci a nebrali mě vážně," svěřila se agentuře Reuters.

Dle jejích slov ale postupem času došlo k vzájemnému pochopení. Hráčům došlo, že jako certifikovaná trenérka toho Haiderová o fotbalu ví hodně a že je má co naučit. Sebevědomá žena totiž absolvovala mnoho kurzů v několika zemích patřících ke světovým velmocem fotbalu - Španělsku, Nizozemsku nebo třeba Anglii.

„Začínala jsem s fotbalem s klukama na ulici, pak jsem to dotáhla až na kapitánku ženského národního týmu," dokazuje, že je cílevědomou fotbalistkou.

„Nevidím rozdíl mezi tím, jestli jste žena, nebo muž. Neříkám to jen proto, že jsem žena. Nedělám rozdíly mezi bílými a barevnými, křesťany a muslimy. Nezáleží na tom, jakého jste náboženství nebo odkud pocházíte," a zároveň přiznává, že v tradiční egyptské společnosti to se svým postojem nemá lehké.

Reklama

Související témata:
Gíza