Hlavní obsah

Nákupní šílenství v Anglii skončilo. Utratilo se přes 37 miliard, roky hojnosti začínají

Letní nákupní šílenství v anglické fotbalové Premier League skončilo a utracené sumy narostly podle očekávání do gigantických rozměrů. Celková částka vydaná za posily v celé soutěži činí rekordních 1 165 000 000, tedy přes 37 miliard korun. Za posledních dvanáct let narostla tahle položka pětinásobně.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Přestup Paula Pogby do Manchester United byl vůbec nejdražším přestupem tohoto léta v Anglii.

Článek

Jakkoliv šokujícím dojmem čísla působí, už před začátkem přestupového období bylo jasné, že tentokrát budou ve hře dosud nevídané obnosy. Kluby totiž poprvé těží z mimořádně lukrativní smlouvy na prodej televizních práv v hodnotě 5,1 miliard liber (163 miliard korun).

„I tentokrát byla hlavní hnací silou trhu nová navýšená smlouva na vysílací práva, která sezónou 2016/17 začíná nový cyklus," cituje BBC analytika společnosti Deloitte Dana Jonese.

Utrácení stimuloval také fakt, že hned trio předních klubů má nové trenéry, kteří si staví hvězdná mužstva podle svých představ. Jose Mourinho si tak do Manchesteru United přivedl letos vůbec nejdražší posilu na ostrovech Paula Pogbu (89 miliónů liber).

Do konkurenčních City si Pep Guardiola koupil Leroye Saného (37 miliónů liber) či Johna Stonese (47,5 miliónu). Antonio Conte zase vítal zpět v Chelsea Davida Luize (34 miliónů) a také Michyho Batshuayie (33 miliónů).

Aktivní a štědří byli ale téměř ve všech klubech Premier League. Klasické přestupové drama do poslední minuty zvládl Tottenham. Moussa Sissoko měl z Newcastlu nejprve zamířeno do Evertonu, ještě hodinu před uzávěrkou přestupů tomu vše nasvědčovalo, letadlo bylo připravené, legendární Ronald Koeman, nyní kouč Toffees, však žhavil telefon marně. Sissoko nakonec za 30 miliónů liber zamířil k ambicióznějším Kohoutům do Londýna.

Hned třináct klubů z dvaceti překonalo své dosavadní rekordní částky za jednoho hráče. Anglie se tak, co se finanční síly týče, opět vzdálila zbytku Evropy. Názory na rostoucí ekonomickou sílu Albionu a dosud nevídané utrácení se různí.

„To, že je ve fotbalu teď tolik peněz má svůj důvod - nabídku a poptávku. Lidé chtějí vidět Premier League. A jestli se mají peníze do něčeho investovat, pak jsou to hráči, kteří tu ligu hrají," nechal se slyšet například bývalý reprezentant Trevor Sinclair.

Tradičním kritikem současného trendu je naopak už delší dobou kouč Arsene Wenger, jenž se navzdory své pověsti letos pustil do velkých nákupů například Shkodrana Mustafiho či Granita Xhaky (oba dohromady 70 miliónů liber).

„V Evropě máme teď dva trhy - pro anglické kluby a pro zbytek Evropy. Když hráče kupuje klub z Anglie, přestupová částka je rázem dvakrát třikrát vyšší, než by byla jinde. Někdy i desetkrát. Když se o nějakého hráče nezajímají kluby z Anglie, je jeho cena třeba pět miliónů liber. Jakmile se o něj zajímat začnou, cena rázem vyletí na 35, 40 nebo i 50 miliónů," posteskl se francouzský stratég.

Nepříjemným efektem drahých akvizic v takto odděleném trhu je, že hráči jsou z Anglie zpět do Evropy prakticky neprodejní, pokud kluby nechtějí prodávat s výraznou ztrátou. Neustále tak bobtná fenomén hostování, někdy až do bizarních rozměrů.

Například Chelsea má různě po Evropě na hostování už 38 hráčů. Třeba i záložník Juan Cuadrado, jehož Blues koupili za 23,3 miliónu liber, se v Juventusu upsal na hostování na další sezónu.

Reklama

Související témata: