Hlavní obsah

Derby vejde do historie. Půl století trvalo, než Sparta zase ztratila třígólový náskok!

Nezaujatý divák si mohl mnout ruce, sešívaní i Letenští pak prožili se svými fanoušky během derby celou škálu rozporuplných pocitů. Fotbalisté Sparty nakonec se Slavií remizovali 3:3. Statistici se trochu zapotili, než dohledali, kdy tým v rudých dresech na domácím trávníku naposledy ztratil náskok 3:0. Ale našli a zjistili, že se tak stalo téměř před půlstoletím!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stanislav Tecl ze Slavie padá ve vápně po souboji s Lukášem Štetinou ze Sparty. Po tomto zákroku byla nařízena penalta, ze které v 95. minutě srovnal Milan Škoda.

Článek
Fotogalerie

Pražské derby nakonec skončilo remízou. Slávisté jí berou, sparťané smutní. / Škoda

Derby mezi Spartou a Slavií bylo hodně i o videorozhodčích.

Derby jako den a noc. Sparta nejdřív sešívané válcovala a poločas vyhrála 3:0. Jenže řev v kabině červenobílých hosty nabudil natolik, že celý druhý poločas zdatně pracovali na srovnání skóre, k němuž v infarktovém nastavení dospěli.

Jak zjistil server csfotbal.cz, poslední ligový zápas, ve kterém Sparta doma ztratila třígólový náskok, se hrál před téměř 50 lety. Psal se 12. květen 1968 a ve 22. kole sezóny 1967/68 vedla Sparta nad Trnavou ještě v 77. minutě 3:0, zápas ovšem skončil 3:3. Utkání se tehdy hrálo v Edenu.

Nejenže kouč Jindřich Trpišovský slávisty o přestávce seřval, sáhl hned ke dvojímu střídání.

„První poločas jde za mnou, úplně jsme netrefili sestavu," omluvil se kouč a místo Dannyho s Frydrychem poslal na trávník Hromadu s Van Burenem, což mužstvu výrazně prospělo.

Derby se tak dost možná stalo labutí písní ostříleného Portugalce v základní sestavě Slavie. Zmíněný server přinesl také zajímavé srovnání úspěšnosti sešívaných během jara. S Dannym na hřišti je jejich bilance záporná, bez Dannyho naopak výrazně aktivní.

Reklama

Související témata: