Hlavní obsah

Frolík očekává, že se na něj bude na JMS spoléhat

HAVLÍČKŮV BROD/PRAHA

Hokejový útočník Michael Frolík by měl být jedním z klíčových hráčů českého týmu na mistrovství světa juniorů. Kladenský odchovanec se chystá už na třetí šampionát "dvacítek", před dvěma lety na něm debutoval jako šestnáctiletý benjamínek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Michael Frolík.

Článek

"Už loni se ode mě čekalo více. Tlak je pořád a všude. Nezabývám se tím. Snažím se makat a nemyslet na to," řekl Frolík v rozhovoru pro ČTK a internetový server hokej.cz. V roce 2005 získal v americkém Grand Forks bronzovou medaili, letos v lednu se z Vancouveru vrátil zklamaný šestým místem.

Ve švédských městech Leksandu a Moře by čeští hráči měli opět patřit mezi medailové adepty. Na světovém šampionátu osmnáctiletých v Plzni a Českých Budějovicích skončil tento ročník nešťastně čtvrtý poté, co v semifinále prohrál s Kanadou až v prodloužení. V posledním zápase turnaje pak zklamaní Češi nestačili na Švédsko.

"Měl by to být dobrý ročník. Parta je tady skvělá, s klukama se známe dlouho. To je základ. Chceme jít zápas od zápasu a moc nekoukat více dopředu. Chceme se zlepšovat a dojít co nejdále," uvedl Frolík, který se na nadcházející akci bude muset obejít bez svého kamaráda a parťáka Jiřího Tlustého. Další vynikající kladenský hokejista je zraněný. "Je to skvělý hráč a škoda, že se zranil. Mohli jsme hrát spolu. To ale k hokeji patří. Snad ho nahradíme," řekl osmnáctiletý útočník.

Zvolil odchod do zámoří

Frolík před rokem předváděl své umění v české extralize. Před začátkem této sezóny se ale rozhodl odejít do zámoří a zdokonalovat se v tamní juniorské soutěži. "Je to něco jiného než hokej tady. Je to jednodušší, žádné křížení se tam nenosí. Zatím moc spokojený nejsem hlavně proto, že máme hodně mladé mužstvo a nevyhráváme. Doufám, že teď o Vánocích dojde k trejdům, přijdou noví hráči, zvedneme se a začneme vyhrávat," uvedl Frolík.

Odchodu do celku Rimouski hrajícího QMJHL však ani v nejmenším nelituje. "Mojí prioritou je dostat se do NHL a tam odtud je to blíž. Styl hokeje se přibližuje NHL a důležitá je i řeč, abych se naučil mluvit. Chyba to určitě nebyla," míní útočník, jehož si v prvním kole letošního draftu vybrala jako celkově desátého hráče Florida. Spokojen je i s prostorem, který dostává na ledě. "Nastupuji v první přesilovkové řadě. Čeká se ale, že budu více rozhodovat zápasy," přiznal autor třinácti branek a osmnácti asistencí v quebecké soutěži.

V reprezentaci ho předstihl bratr

Odchodem do Kanady přišel o reálnou šanci představit se v seniorské reprezentaci. Trenér Alois Hadamczik se totiž několikrát nechal slyšet, že by Frolíka zřejmě na nějakou akci pozval. Takhle jej předstihl starší bratr Martin, který debutoval na listopadovém turnaji Karjala. "Byla to skvělá zpráva pro mě i pro něj. Byl jsem překvapený, že tam je, ale šanci si zasloužil. Maká na sobě," řekl potěšeně Frolík.

O tom, že by se v národním týmu představili v budoucnosti společně, ale moc uvažovat nechtěl. "Bylo by to super, ale je to daleko. Soustředím se na současnost," dodal jeden z možných nástupců Jaromíra Jágra na trůnu pro nejlepšího českého hráče.

Reklama