Hlavní obsah

Sparta - Olomouc 1:2Černý víkend Sparty! Po šoku na ledě posledního prohrála i doma

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Olesz 0 : 1
19. Košťálek 1 : 1
49. Kolouch 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Vezli se na vítězné vlně, jenže teď zažívají zcela opačné pocity. Hokejisté vedoucí Sparty po šňůře devíti výher nejprve v sobotu překvapivě padli na ledě posledních Pardubic, aby o den později nestačili ve 26. extraligovém kole doma na Olomouc. O výhře hostů 2:1 rozhodl ve 49. minutě útočník Petr Kolouch. Hanáci tak na ledě Pražanů uspěli už počtvrté v řadě.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Rostislav Olesz z Olomouce překonává brankáře Sparty Matěje Machovského.

Článek

Domácí nastoupili ve speciálních v retro dresech, v nichž Sparta v sezoně 1989/90 získala svůj první polistopadový titul. Pražané se kromě dlouhodobých marodů Kvapila, Přibyla a Řepíka museli obejít i bez útočníka Buchtele, který po faulu Hollanda nedohrál sobotní duel v Pardubicích. Soutěžního debutu za Spartu se tak dočkal její odchovanec Albert Michnáč, který až dosud hostoval v Karlových Varech a nastupoval především za prvoligovou Kadaň.

Už po dvaceti vteřinách hry se Rousek řítil zcela sám na gólmana Hanáků Lukáše, kterého ale neprostřelil. A tak šli do vedení hosté. Střelu Ondruška vyrazil Machovský jen k Oleszovi, který neměl problém dorazit kotouč do prázdné branky.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Fanoušci Olomouce o sobě dávali pořádně vědět

Sparta odpověděla tlakem, tyčku ale nejprve trefil Tomášek a poté zachránila Olomouc branková konstrukce znovu po Ondruškem zblokované přihrávce Košťálka. Byl to ale nejproduktivnější sparťanský obránce, kdo ještě v první třetině přesilovkovou střelou z voleje dokázal vyrovnat.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

První gól Sparty za zády olomouckého brankáře Jana Lukáše, stav utkání 1:1.

V prostřední části hry šancí na obou stranách ubylo. Výjimkou byl jen Kousalův samostatný únik, který ale zakončil nepřesně. V polovině duelu přišla Olomouc o útočníka Strapáče. Ten se v útočné třetině v držení puku ohnal loktem po Pechovi, za což dostal trest na pět minut a do konce utkání. S dlouhou přesilovkou ale Sparta naložila mizerně a Lukáš se při ní ani moc nezpotil.

Ve 46. minutě mohli jít hosté znovu do vedení, proti Tomečkově pokusu se ale Machovský blýskl zákrokem lapačkou. Jenže vzápětí si sparťanský gólman vybral slabší chvilku, když pustil Kolouchovo nahození od levého mantinelu a domácí museli znovu dotahovat. A kdyby Jaroměřský poté proměnil brejkovou situaci, mohlo být skoro rozhodnuto už po 50 minutách.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Brankář Sparty Matěj Machovský a Matúš Sukeľ ze Sparty.

Více než dvě minuty před třetí sirénou zkusila Sparta poprvé hru bez brankáře. Třetí gól Kohoutů mohl přidat Kolouch, prázdnou branku ale netrefil. V čase 59:49 fauloval Rousek, čímž vzal domácím i poslední naděje na srovnání.

26. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - HC Olomouc 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 19. Košťálek (Kalina, Tomášek) - 8. Olesz (Ondrušek), 49. Kolouch (Ondrušek). Rozhodčí: Pražák, M. Sýkora - Ganger, D. Klouček. Vyloučení: 5:5, navíc Strapáč (Olomouc) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 8850.
Sparta: Machovský - Blain, Kalina, Jurčina, Tomáš Dvořák, Košťálek, Polášek, Piskáček - Rousek, Tomášek, Smejkal - Forman, Pech, Michnáč - A. Kudrna, Sukeľ, Říčka - Dvořáček, V. Růžička ml., Vitouch. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
Olomouc: Lukáš - Jaroměřský, Ondrušek, Valenta, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík - Irgl, Kolouch, Olesz - P. Musil, Nahodil, Klimek - Tomeček, J. Knotek, Burian - Skladaný, Strapáč, J. Káňa II. Trenéři: Moták a Tomajko.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec