Hlavní obsah

Růžička a Hadamczik stojí zase proti sobě: Jsme protivníci každým coulem

Praha

Deset let se střídali u reprezentace, teď se ale ke slovu znovu vrací jejich extraligová rivalita. Po pěti letech. Alois Hadamczik po šestnácti měsících trenérské nečinnosti převzal brněnskou Kometu, Vladimír Růžička měl novou štaci v Chomutově domluvenou ještě dřív, než skončil u národního týmu. Právu odpovídali před zítřejším startem nejvyšší domácí soutěže na stejné otázky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér chomutovských Pirátů Vladimír Růžička.

Článek
Fotogalerie

Jak se při návratu do extraligy těšíte na vzájemné zápasy?

Hadamczik: Mě zajímá Růžička především jako trenér soupeře. Trochu mediálního humbuku kolem toho asi bude, pořád jsme protivníci každým coulem. Při zápase je ale potřeba soupeře nenávidět, kamarádíčkování nemám rád.

Růžička: Pro mě jsou pikantní hlavně zápasy proti Spartě, to si nesu z dvaceti let ve Slavii. Pokud jde o zápasy s mužstvem pana Hadamczika, tak ty zase tolik neprožívám a nechávám jiným, ať to soupeření sledují. Kdo chce, ať nás vnímá jako rivaly, ale já se teď soustředím jen na to, aby nám začátek sezóny takříkajíc neufrnkl.

Každý kouč si chce chod klubových věcí přizpůsobit k obrazu svému. Jak to bylo u vás?

Hadamczik: Dostal jsem v Kometě šanci trénovat podle svých představ, zavést si svůj systém. Hodně si cením právě takové nabídky, trenéra vždycky zajímá, jaký tým má k dispozici a jaké jsou podmínky. V Kometě je obojí na vysoké úrovni.

Růžička: V Chomutově jsem našel vynikající podmínky. Mužstvo pořád poznávám, i když pár hráčů znám už z loňska, kdy jsem tu byl ještě jako konzultant. Seshora z okna je ale všechno jednodušší. Dáte si čajíček, něco zakousnete a díváte se na hokej. Na střídačce nemáte na nic čas, jste zatažení do hry. V tom je velký rozdíl.

Hadamczik: Mě v Brně fascinuje hlavně obrovský zájem lidí o klub. Když vidím to silné zázemí fanoušků a slyším v hledišti chorály, tak mi přijde, že pro lidi tady je Kometa srdeční záležitost. Fandit jí, to není jen o tom, koupit si dres a šálu, tady mají lidi ke Kometě takřka rodinnou vazbu. Za sebe můžu říct, že jak se s fanoušky potkávám, tak z nich cítím uznání.

Našli jste pochopení pro své kroky i u majitelů klubu?

Růžička: S majiteli mám vynikající vztahy. Řešíme plno věcí společně, ale pro mě je důležité, že na mě spoléhají po sportovní stránce. Jedna věc jsou finance a druhá sportovní činnost. A v tomto směru funguje praxe, abych si to rozhodoval sám, což mi vyhovuje.

Hadamczik: Brněnský klub je profesionálně řízený, zaběhlý a dobře fungující. Rozhodně jsem tady nedělal na někoho chytráka, že právě já jsem vymyslel hokej. Na asistenty jsem dostal doporučení a jsem za to rád, oba jsou to fajn kluci.

Posily, které přišly, jsou naplněním toho, co jste si přál, nebo máte ještě plány na další změny?

Hadamczik: Bronzový kádr víceméně vydržel pohromadě. Odchod Kempného, který byl podle mě nejlepším obráncem extraligy, jsme se snažili kompenzovat ziskem Tomáše Kaberleho, beka, který má autoritu na ledě i v kabině. Ještě bych rád nějakého útočníka, na rovinu přiznám, že jsme přes léto jednali s Romanem nebo Vránou, ale nakonec dali přednost cizině.

Růžička: Největší posilou je Vondrka, ale chceme pracovat jako tým. Výsledky neudělá jednotlivec. V obraně nemáme tak zkušené kluky, ale budeme s nimi pracovat. Kdo mě zná, ví, že začneme v nějaké sestavě, ale pak se často hráči prostřídají. Na farmě v prvoligové Kadani jsou připraveni další adepti.

Všechny extraligové kluby mají víceméně stejný cíl: nejdřív play off a pak se uvidí. Je to u vás stejné, nebo jsou ambice vyšší?

Hadamczik: V Brně bude tlak maximální, ale já jsem za práci u ambiciózního týmu rád. Chceme vyhrávat od prvního zápasu a mít sezónu co nejdelší. Nejsem z těch, kteří podceňují základní část. Do play off je třeba jít z co nejvyšších příček a s patřičným sebevědomím.

Růžička: Mám jasný cíl stabilizovat a ustálit kádr, tým si musí sednout. Pro nás je teď zásadní, aby se v Chomutově za rok zase nehrála první liga. Prioritní je udržet se a k něčemu se odrazit.

Nějakou dobu jste byli odříznuti od každodenní extraligové práce. Jste teď nervóznější, než kdybyste měli za sebou pár sezón na klubové lavičce v řadě?

Hadamczik: O nervozitě bych asi nemluvil, spíš se člověk těší. Jsem zvyklý trenérskou práci podřizovat tomu, co obnáší. Každý den jsem na tréninku a byl bych nesvůj, kdyby to mělo být jinak. V Brně i bydlím, domů do Kravař se dostanu tak jednou za čtrnáct dnů.

Růžička: Nervózní nejsem a naopak jsem rád, že se vracím do denního standardu. To mě baví, naprosté vytížení. V minulé sezóně jsem si od hokeje odpočinul, protože jsem odkoučoval jen šestnáct zápasů s reprezentací. Měl jsem třeba tři měsíce volno a připadal jsem si, že nic nedělám. V Chomutově mám perfektní zázemí. A snažím se být tady co nejvíc, třeba nepřetržitě tři dny v týdnu. Abych mohl sledovat i juniory apod. Zajímá mě, jak na tom jsme jako klub, nejen áčko. A do Prahy mi cesta trvá asi hodinu a čtvrt, což se dá zvládnout.

Medaile trenérů v domácí soutěži
VLADIMÍR RŮŽIČKA
zlato Slavia 2003 a 2008
stříbro Slavia 2004, 2006, 2009
bronz Slavia 2010 a 2013
ALOIS HADAMCZIK
stříbro Třinec 1998, Vítkovice 2002 a 2010
bronz Třinec 1999, Vítkovice 2001, Sparta 2003 a 2004

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice