Hlavní obsah

Furch ocenil trpělivý hokej i Eratova slova v kabině

Moskva

Čeští hokejisté nepoznali na letošním Channel 1 Cupu hořkost porážky a výrazně k tomu přispěl i gólman Dominik Furch, jenž proti Švédům na moskevském ledě jen pokračoval ve spolehlivém výkonu, kterým výrazně přispěl i k pražskému obratu proti Finům.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva český obránce Milan Doudera, finský útočník Marko Anttila a brankář českého týmu Dominik Furch.

Článek

Jediná inkasovaná branka v nedělním poledním duelu ale podle něho byla výsledkem hry celého mužstva. „Pokračovali jsme v kvalitním výkonu s Kanadou, kluci hráli dozadu hodně obětavě a blokovali spoustu střel," tvrdil Furch, jenž měl 23 úspěšných zásahů.

Národní tým podle něj zanechal na druhé akci evropské tour dobrý defenzivní dojem. „První třetinu v Praze s Finy to ještě nebylo ono, ale v dalších osmi jsme dostali pouhé dva góly. Také to, jak jsme se ve všech třech zápasech hodně prosazovali v poslední třetinách, jen potvrzuje, že se nám dařilo hrát trpělivý hokej," dodal Furch.

Sudí přitom dvakrát posuzovali u videa, jestli Švédové dosáhli regulérním způsobem branky. „U té první akce jsem byl úplně v klidu, tam jsem viděl jasnou hru vysokou holí a nemohlo to platit. Když pak šel sudí k videu podruhé, tak jsem ani nevěděl, co řeší, ale pak oznámil, že puk šel do horní tyčky a od ní se odrazil před brankovou čáru, takže ani tam o gólu nemohla být řeč," přiblížil s jistotou chytající gólman z Omsku.

Ocenil i přínos kapitána Erata. „Ukázal, že je top lídr nejen na ledě, ale bral si i slovo v kabině a uměl ve vhodný čas říct, co je špatně. I z toho pohledu to byl důležitý test na olympiádu, kam se z této sestavy může dostat vážně hodně hráčů, Ale uměl si říct svoje, i když to naopak bylo dobré a on vše podpořil, přidal dobrá slova v kabině," přiblížil na adresu hráče Brna, jenž má bohaté zkušenosti z NHL.

„Když já jsem začínal a byli tam takoví hráči, tak k nim člověk vzhlíží s respektem, protože dřív na ně koukal v televizi a teď si s nimi může zahrát. Pro mladší kluky je to určitě výjimečná situace a ten mix s hodně zkušenými hráči by mohl zafungovat, podotkl Furch.

Hlavně byl rád, že poslední turnajová generálka před únorovými ZOH dopadla dobře. „Měli jsme tu i spoustu mítinků a i trenér nám říkal, že to není jen kvůli tomu turnaji, ale celkově jako průprava na olympijské hry," uvedl Furch, jenž má cestu do Pchjongčchangu prakticky jistou. „Nechci to zakřiknout. Hlavně musím vydržet zdravý a ve formě až do února," usmál se.

Reklama