Hlavní obsah

Veslování je pro holku darda, přiznává Topinková Knapková. Teď chce víc poslouchat tělo

Michal Osoba (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Po čtyřech letech opět vítězně projížděla cílem finálového závodu na olympiádě, jen ta radost nebyla taková. Mirka Topinková Knapková po zlatu z Londýna ovládla v Riu B finále. „Taková malá náplast,“ hodnotila.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miroslava Knapková Topinková v cíli olympijského závodu.

Článek

Po pátečním zklamání nebylo snadné sebrat morální síly k boji o celkové sedmé místo. „Lidi mi museli připomínat, že ještě závodím, skoro mi přišlo, že jak přestal boj o medaili, hry pro mě skončily," přiznávala po své pravděpodobné olympijské rozlučce. Na období her v Tokiu už má jiné životní plány, byť zatím nekončí. „Tak dva roky bych ještě chtěla jezdit," plánuje pětatřicetiletá veslařka.

Příští rok bude volnější, v tom má svěřenkyně Tomáš Kacovského jasno. „Cítím se za ty roky hodně unavená. Tělo jede na maximum několik let. I po Londýně, kdy jsem měla zranění, jsem čtyři roky bojovala se zdravím," připomíná skifařka, která před čtyřmi lety získala zlato i s natrženým mezižeberním svalem. „Možná bych tělo měla více poslouchat, kdy potřebuje odpočívat. Ať už to jsou achilovky nebo záda, prostě signály, že tělo není v pohodě," líčí.

Motivace patnáct let v kuse je náročná

Ve světové špičce se pohybuje od roku 2001. „A ono veslování je pro holku celkem darda. Jezdíte tréninky na maximum a vyčerpáváte tělo," říká a hned přidává příklad. „Letošní zimu jsem měla stavy, kdy jsem jen koukala do stropu a byla celá vypnutá. Ale to je součást tréninku, že člověk musí dostávat tělo na nějakou hranu a tlačit ho do extrému," popisuje zákonitosti vrcholového sportu. A na veslování sedí tato charakteristika obzvlášť.

„Jde to dělat nějakou dobu, ale motivovat se a hecovat patnáct let je náročné. I když mám veslování ráda," přiznává.

Teď tak svoji koncentraci chce vrhnout i jiným směrem. „Těším se na dovolenou s manželem, učím se na kajaku. A od září nastupuju do školy, na bakalářské studium psychologie, to bude také fajn," hlásí Topinková Knapková, která už má vystudovanou Fakultu tělesné výchovy a sportu.

Reklama