Hlavní obsah

Kajakář Dostál vykročil za další olympijskou medailí, v Tokiu je v semifinále

Aktualizováno

Kajakář Josef Dostál i deblkanoisté Petr a Martin Fuksové si na olympijských hrách v Tokiu zajistili postup do úterních semifinálových bojů. Dostál, který na kanálu Sea Forest Waterway obhajuje stříbrnou medaili z Ria de Janeiro, prošel na kilometru do semifinále hladce po vítězství v úvodní rozjížďce přímo. Bratři Fuksové museli absolvovat i čtvrtfinále.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Český kajakář Josef Dostál při své rozjížďce na OH v Tokiu v závodě na 1000 metrů.

Článek

Osmadvacetiletý Dostál s předstihem vyhlásil útok na zlato, které mu jako jediné ve sbírce úspěchů chybí. Čtyřnásobný světový šampion byl v první polovině trati třetí, pak ale bez větších problémů předjel Australana Thomase Greena i Artuura Peterse z Belgie, postoupil do semifinále a nemusel tak absolvovat čtvrtfinále. Druhého Greena porazil Dostál o 2,15 sekundy.

"Jelo se dobře. Byl jsem favorit rozjížďky. Věděl jsem, že jak Australan, tak Artuur Peters jsou dobří v protivětru, který foukal celou dobu, ale věděl jsem, že budou 'chcípat' do finiše. Tak jsem se držel za nimi a jel jsem celkem klidnou jízdu," řekl Dostál.

"Kolem 750 metrů jsem našel dobrý záběr a dostal se přes ně. Oni bojovali na krev o druhé postupové místo. Když jsem věděl, že mám náskok a jeden vzdal, tak jsem si zpomalil taky a nakonec z toho byl celkem pěkný čas," dodal dvojnásobný bronzový olympijský medailista na čtyřkajaku.

Mezi dvojici přímých postupujících se naopak nedostali Fuksové, kteří při svém prvním startu v Tokiu dojeli třetí. Bratrská dvojice, která společně startuje na deblkanoi na OH poprvé, byla v první části závodu pátá, poté se posunula vpřed, na přímý postup ale nedosáhla.

Čeští reprezentanti sice zkusili zaútočit na druhé Cayetana Garcíu a Pabla Martíneze ze Španělska, ti ale jejich útok odrazili a Češi pak viditelně šetřili síly na dnešní druhý start. Vyhráli suverénní Němci Sebastian Brendel a Tim Hecker.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Martin a Petr Fuksovi během své olympijské premiéry v kategorii C2 na OH v Tokiu.

Ve čtvrtfinále, ke kterému nastoupili o dvě hodiny později, ale již čeští kanoisté postup vybojovali. Mezi postupovou trojicí se drželi od začátku, dlouho jeli druzí, poté je sice na chvilku předstihla kanadská dvojice Roland Varga a Connor Fitzpatrick, ale Češi opět zabrali a vybojovali si výhodnější nasazení pro semifinále. Vyhráli Poláci Wiktor Glazunow a Tomasz Barniak.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Rychlostní kanoistika (jízdy s českou účastí):
Muži - rozjížďky:
1000 m:
C2: 1. Brendel, Hecker (Něm.) 3:42,774, ...3. M. Fuksa, P. Fuksa (ČR) -10,282.
K1: 1. Dostál (ČR) 3:37,342

Reklama

Související témata: