Hlavní obsah

Vítězná sestava se mění! Velký návrat v kádru českých basketbalistů

Tokio

Dlouho v mlze byla definitivní podoba nominace basketbalistů na olympijský turnaj, až necelé dva dny před ostrým startem proti Íránu (v neděli od 3.00 SELČ) ji český tým po příletu svého posledního člena Blakea Schilba potvrdil. A oproti vítězné olympijské kvalifikaci v kanadské Victorii provedl trenér Ronen Ginzburg jednu změnu.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Český basketbalista Tomáš Satoranský s míčem během tréninku v dějišti OH.

Článek

Při pátečním dopoledním seznamovacím tréninku s rozlehlou Saitama Arenou se připravoval i David Jelínek, na světelné tabuli ještě neměl jako jediný z hráčů své číslo, jen dvě nuly. Do reprezentačního zápasu naskočí třicetiletý hráč po pěti letech.

Místo tak nezbylo pro nejmladšího člena úspěšné kanadské party Patricka Samouru. „Poté, co jsme se kvalifikovali a vlastně tím ukončili jeden blok, rozhodli jsme se taky dívat do naší nejbližší budoucnosti, tedy na kvalifikační okna pro mistrovství světa a na domácí EuroBasket. Řekli jsme si, že je by bylo dobré Davida přivést do týmu," vysvětlil Ginzburg.

Samoura se vrací na americkou Cochise College, kde studuje. „Tím pádem ho nemůžeme nominovat na kvalifikační okna. To byl hlavní důvod toho rozhodnutí. Jsem rád, že David chce pokračovat v národním týmu i v budoucnu," odhalil objasnil trenér.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Jeho tým si postupem do Tokia splnil sen, který se ještě nedávno mohl zdát nereálným, ale jen účastí na olympiádě se nechce uspokojit. Ze tří čtyřčlenných skupin postupují do čtvrtfinále první dva a dva nejlepší celky ze třetích míst.

„Pro hráče není jednoduché přejít z jednoho vrcholu do druhého během jednoho léta. Já jim ale věřím, že to zvládnou. Znám je, jsou to profesionálové. Jakmile padne první rozskok, budou maximálně soustředěni," nepochybuje Ginzburg, jenž už načichl olympijskou atmosférou.

„Tady mi došlo, čeho jsme dosáhli. Třeba z našeho domu je vidět dům Srbů, který je tu bez národního týmu basketbalistů, stejně tak litevský... Je plno skvělých basketbalových zemí, které tu nejsou," docenil izraelský rodák českou účast a cení si euforie, kterou výsledky basketbalistů za poslední dva roky v Česku způsobily.

Naděje pro Tokio

„Je to skvělé pro všechny děti, které basketbal hrají. Vidí, že se může stát cokoliv i v tak malé zemi, jako je Česká republika, kde v posledních dvaceti třiceti letech neměl basketbal takovou tradici. Nemluvme tady jen o Satoranském, Veselém, Balvínovi nebo Audovi. I ostatní hráči jsou nedílnou součástí národního týmu. A já jsem velmi šťastný i za ně," ujišťuje.

Reklama

Související témata: