Hlavní obsah

Rodinný klan má v Tokiu klid. Se soupeři si dáme maximálně pěstí. Na pozdrav, smál se Martin Fuksa

Tokio

Dvakrát museli rychlostní kanoisté Petr a Martin Fuksové absolvovat na kanále Sea Forrest Waterway tisíc metrů během jediného dne při olympijském závodě. Trošku překvapivě totiž nepostoupili z rozjížďky přímo do semifinále, které vybojovali až ve čtvrtfinálové jízdě.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Petr Fuksa a Martin Fuksa na olympijské trati v Tokiu.

Článek

„Potřebovali jsme se trošku rozjet. V druhé jízdě jsme postup hlídali s klidem," tvrdili bratři pocházející z Nymburka, které přímo v Tokiu podporují v roli trenérů i otec Petr a děda Josef. Sami bývalí kanoisté. A všichni dohromady věří, že výsledkem společného úsilí bude senzační výsledek.

„Je skvělé, že můžeme být na olympiádě společně. Užívám si to každý den a jsem si jistý, že už napořád budu mít tyhle okamžiky v hlavě. Ještě abychom byli spokojení s výsledkem," říkal Petr Fuksa mladší, když s bráchou absolvovali úspěšně čtvrtfinále, v němž obsadili druhé místo.

Zatímco pro nejmladšího z rodinného klanu šlo o debut v bojích pod pěti kruhy, otec Petr startoval na olympijských hrách v Atlantě a starší z bratrské dvojice Martin absolvoval hry v Riu 2016.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Martin a Petr Fuksovi během své olympijské premiéry v kategorii C2 na OH v Tokiu.

„Vlastně si debut moc nepamatuji. Pět let je dlouhá doba. Jsem ale nadšený, že do Tokia jsme se kvalifikovali s bráchou. A fakt, že máme velký rodinný tým samozřejmě přispívá k naší pohodě před závody," lebedil si Martin Fuksa.

Přítomnost celého rodinného klanu v loděnici tokijského zálivu nebudí nijak přehnanou pozornost. „Má to dva důvody," vysvětloval Martin Fuksa. „Jednak o nás už většina lidí ví, známe se přeci jen roky. A pak je třeba si uvědomit, že jde o olympiádu. Každý je maximálně soustředěný na sebe. Každý chce nejlepší možný výsledek. Se soupeři si dáme maximálně pěstí. Jako na pozdrav," smál se Martin Fuksa, že v době pandemie koronaviru na nějaké velké klábosení nebo objímání není pomyšlení.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Start rodinné dvojice v kanoistických závodech upoutal pozornost oficiální olympijské televize. „Točili jsme s nimi rozhovor. A jinak jsme raději, když máme klid a můžeme se soustředit na závody," říkal Martin, jemuž s bratrem vytváří dokonalý servis v tokijském zálivu ještě fyzioterapeut z jejich rodného Nymburka.

U Fuksů se prostě pokusili udělat maximum pro úspěch. Nyní už mají vše v rukách samotní závodníci. „Až pojedeme semifinále, což bude závod o všechno, dokážu jet přes své hranice. Probourám hranice a umím jet rychleji, než bych mohl. Ale když třeba v kvalifikaci vidím, že zrychlení bude stejně k ničemu, hlava mě nechce pustit dál," ujišťoval Petr Fuksa mladší, že v boji o finále si sáhne na samé dno.

Naděje pro Tokio

„Rozjížďky v bratrově případě nejsou silná stránka. Ale věřím, že v úterý se v něm probudí něco obrovského, protože jde o životní závod. Ono se to nezdá, ale je dost zkušený. Jsem si jistý, že až odstartujeme, tak do sebe všechno zapadne," přemítal Martin Fuksa.

Výzvou pro rodáky z Nymburka je překonání bratrů Oldřicha a Pavla Svojanovských, kteří ve dvojce s kormidelníkem získali na hrách v Mnichově 1972 stříbro, o čtyři roky později v Montrealu byli bronzoví. „Prvotním úkolem je postoupit do finále," nechtěl předbíhat Petr Fuksa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články