Hlavní obsah

Vedro, emoce, kolaps soupeřky a ležící fotograf. Horáčková debut v Tokiu zvládla

Pavel Novotný (Tokio)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Po třinácti letech svištěly opět olympijskou střelnicí české šípy. Lukostřelkyně Marie Horáčková v Tokiu navázala na svou předčasně zesnulou maminku Barboru a v pátečním rozřazovacím kole byla vedle veslaře Jana Fleissnera dalším českým sportovcem, který se v Japonsku představil ještě před slavnostním zahájením her.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Lukostřelkyně Marie Horáčková obsadila na olympijských hrách v Tokiu v kvalifikaci 34. místo.

Článek

V napjatě tiché atmosféře lukostřeleckého parku Jumenošima, kterou narušovalo jen drnčení tětiv a vrzavý zpěv cikád, se Horáčkové podařilo nastřílet skóre 636 bodů, které stačilo na 34. místo ze 64 kvalifikovaných závodnic. „Přála jsem si trochu vyšší skóre, ale výsledek odpovídá tomu, co umím, což je fajn. Byl to můj první start na olympiádě a točilo se ve mně strašně moc emocí. Vlastně ani nevím, kolikátá jsem skončila," oddechla si s úsměvem si třiadvacetiletá závodnice, jejímž maximem zůstává nástřel 657 bodů.

Závodnice se musely v úvodní části olympijského závodu srovnat s vyčerpávajícím vedrem, Ruska Gombojevová po posledním vystřeleném šípu dokonce zkolabovala. Pro Horáčkovou ale počasí nebylo největší soupeř. „Mám super triko, chladí a chrání proti UV záření, pomáhá vytvořit si vlastní termoregulaci. Střílelo si mi dobře. Co na mě spíš dolehlo, byl tlak a emoce," přemítala česká reprezentantka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lukostřelkyně Marie Horáčková pózuje v Praze fotografům při fasování olympijské kolekce Tokio 2020.

Smutným vzpomínkám na maminku, na jejíž olympijské vystoupení v Pekingu dokázala a která před třemi lety v pouhých 49 letech prohrála dlouhý boj s rakovinou, se přitom dokázala ubránit. „Já si to nepřipouštím, když závodím. Protože to je tak moc jiná věc. Nemůžete si to připustit k závodu, to byste pak nepodali žádný výkon," říkala pevně.

Rozhodit se nenechala ani zjitřenou atmosférou v českém olympijském týmu, který do dnešního dne eviduje šest nakažených pasažérů ze sobotního leteckého speciálu včetně čtyř sportovců. Horáčková se svým otcem a trenérem Zdeňkem byla na palubě rovněž, nebyla ale vedená jako potenciální blízký kontakt a byla tak ušetřena přesunu do izolace.

„Zůstali jsme ve vesnici, s tátou se oba cítíme dobře. Jsme očkovaní, celou dobu jsme se izolovali, co můžu, tak jsem na pokoji. Dělám maximum, abych mohla dál závodit," líčila členka plzeňského klubu Arcus.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Do prvního eliminačního kola půjde Horáčková ve středu 28. července proti Japonce Nakamuraové, v kvalifikaci jednatřicáté s nástřelem o tři body lepším. „Neznám jí, ale pevně věřím, že projdu obě eliminační kola a budu závodit i třicátého července," prohlásila rozhodně.

Naděje pro Tokio

Reklama

Související témata: