Hlavní obsah

Šok pro českou atletku, měla pozitivní test!

Michal OsobaSport.czPrávo
Aktualizováno

Velká nepříjemnost zasáhla českou atletiku. Bývalá juniorská mistryně světa a dvojnásobná medailistka z mistrovství Evropy chodkyně Anežka Drahotová měla pozitivní dopingový test. Informoval o tom právník Jan Šťovíček, který ji bude v kauze zastupovat. Nalezená látka nebyla zveřejněna, ale spadá do skupiny anabolik.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Radost Anežky Drahotové v cíli chodeckého závodu na 20 km na ME v Berlíně. O medaili nyní může přijít.

Článek

Vzorek pochází z 31. července 2018, kdy byl odebrán českými antidopingovými komisaři, je tedy z období krátce před evropským šampionátem v Berlíně, kde skončila Drahotová stříbrná. „Jedná se o téměř tři roky starou záležitost. Nejprve musíme zjistit detaily případu. Zatím nám nebylo sděleno ani o jakou látku se konkrétně má jednat," uvedl Šťovíček.

Pětadvacetiletá Drahotová rázně odmítla, že by vědomě zakázanou látku užila. „Jsem v šoku a nechápu to. Nedopuju! Požádám o analýzu B vzorku. Seznámíme se s tím, co jsem měla porušit, a pak se k tomu vyjádřím. Než se věc vyjasní, nebudu startovat na závodech," uvedla v prohlášení a dál se zatím nechce vyjadřovat.

„Testování vzorku po třech letech není výjimečné, zmrazené vzorky se skladují deset let a čas od času se znovu prověřují. Moc nerozumíme, proč ADV nesdělil sportovkyni, jakou konkrétní látku vzorek obsahoval, s tím jsem se ještě nesetkal,“ sdělil Sport.cz Šťovíček.

„Konkrétní látku vám nemohu říct, ale v dopise je uvedena skupina, do níž spadá,“ uvedl tajemník Antidopingového výboru ČR Tomáš Vávra. Podle něj byl pozitivní test odhalen na základě biologického pasu, v němž jsou u sportovců dlouhodobě sledovány hodnoty látek v těle a případné výrazné výkyvy.

Informace, že objevená zakázaná látka spadá do skupiny S1, tedy anabolické látky, Šťovíčka neuspokojila.

„To je velmi široké, mnoho látek značně různorodých chemickou strukturou i biologickým účinkem. Je to jako kdyby policie ve sdělení obvinění napsala, že vás viní z trestného činu proti majetku, a neřekla, zda se má jednat o krádež, zpronevěru, podvod nebo něco jiného,“ uvedl právník, jenž v minulosti úspěšně zastupoval v antidopingových kauzách kajakáře Jana Štěrbu či cyklistu Romana Kreuzigera.

Kouč Drahotové věří

Drahotová dosáhla svých největších úspěchů pod vedením zkušeného kouče Iva Pitáka, v poslední době ji ale pronásledují zdravotní problémy. S Pitákem se po předloňském mistrovství světa v Dauhá rozešla a trénovala se skupinou australského trenéra Brenta Vallance.

Bývalý kouč Piták se ke kauze nechtěl obšírněji vyjadřovat. „Nevíme, jaká látka byla objevena, ani v jakém množství, těžko to komentovat,“ říká kouč, jenž Anežku Drahotovou stejně jako její dvojče Elišku vedl od dětství. „Nemám sebemenší důvod jí nevěřit, jen se obávám, že to bude běh na dlouhou trať,“ dodává Piták.

Kvůli omezením cestování se česká rekordmanka na letošní sezonu připravovala nově pod slovenským trenérem Matejem Spišiakem, ale mistrovství republiky v Olomouci minulý víkend nedokončila. „Měla jsme špatné výsledky krve a nějakou dobu trvá, než se s tím tělo vypořádá," říkala v České televizi. Navíc se přidaly potíže v oblasti beder.

Bude mít pozastavenou činnost

Drahotová zatím nemá splněný limit pro olympijské hry v Tokiu, které mohly být završením její úspěšné kariéry, ale postavení ve světovém žebříčku by jí účast momentálně zajišťovalo. Disciplinární komise Českého atletického svazu jí teď do vyřešení případu pozastaví činnost, nezúčastní se tak přinejmenším evropského šampionátu družstev v Poděbradech.

„Nyní požádáme o analýzu vzorku B a laboratorní dokumentaci. To může dva až tři týdny trvat. Požádáme také Antidopingový výbor o sdělení, o jakou látku se jedná, to by mělo být obratem,“ věří Šťovíček. Podle Vávry trvá analýza a vyhodnocení vzorku B standardně do jednoho měsíce.

Reklama