Hlavní obsah

Když se káva stane vášní. Vadlejch si udělal kurz a sní o vlastní kavárně

Amsterdam

Než vyrazí do zahraničí na závod či soustředění, na internetu si najde seznam vyhlášených kaváren v dané lokalitě a do zavazadel přibalí aeropress na přípravu svého oblíbeného horkého nápoje. Pro nejlepšího českého oštěpaře této sezóny Jakuba Vadlejcha se stala káva koníčkem a postupně i vášní.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český oštěpař Jakub Vadlejch.

Článek

Ve svém bytě má malou kavárnu. Profesionální stroj na výrobu espressa, spoustu knih o historii i přípravě…

„Vždycky mi káva chutnala. Ale asi před pěti lety jsem se o ni začal zajímat víc. Hledal jsem si na internetu informace. A u kávy je to jako u vína a sýrů. Když do toho člověk pronikne, pochopí, že to není jen hnědý nebo černý nápoj, ale je tam spousta chutí a nuancí,“ vypráví zaníceně.

Nápoj, ne nakopávač

Kávu nepije po litrech, spíše si potrpí na kvalitě. „Dám si tak dva šálky denně. Beru ji jako nápoj, ne nakopávač, nemám problém si ji dát před spaním,“ vypráví svěřenec Jana Železného, jenž absolvoval kurz u známé české baristky Petry Veselé.

I Amsterdam je kávou vyhlášený, byť coffee shopy si svůj věhlas získaly pro jiné artikly. „Chtěl jsem se podívat do centra, najít si kavárničku, jenže bydlíme docela daleko a pochopitelně hlavní jsou pro mě závody. Ale po nich bych se s přítelkyní rád do města podíval,“ plánuje.

Vadlejchovou partnerkou je slovenská překážkářka Lucia Slaničková. „Trochu jsem to na ní převedl, oba jsme kávofilové,“ usmívá se pětadvacetiletý oštěpař. A tak jejich společným snem je otevřít si nějakou stylovou kavárničku. „Bylo by to super. Asi by se tím člověk neuživil, ale taková představa je,“ přiznává Vadlejch.

Jak si povede Jakub Vadlejch v oštapařském finále na ME v Amsterdamu?
Získá zlato
24,4 %
Bude stříbrný
8,1 %
Vybojuje bronz
32,2 %
Na medaili nedosáhne
35,3 %
Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Reklama

Související témata: