Hlavní obsah

Čeští biatlonisté ve štafetě zabrali, s juniorským debutantem byli sedmí

Hochfilzen
Aktualizováno

Nejlepší český výsledek v rakouském Hochfilzenu se zrodil až v posledním závodě druhého dílu pohárového seriálu biatlonistů. Štafeta mužů obsadila sedmé místo, obstál v ní i benjamínek Jakub Štvrtecký. Poprvé od olympijského vítězství v Pchjongčchangu triumfovali Švédové.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Vyšťavený Ondřej Moravec těžce vydýchává v cíli štafetového závodu.

Článek
Fotogalerie

Dva nejlepší závodníci klasifikace Světového poháru Nor J. T. Boe a Francouz M. Fourcade dostali volno. Štafety nejlépe rozběhli Švýcaři zásluhou Wegera, který předával před Italy s náskokem 26 vteřin. Michal Šlesingr i přes jedno dobíjení na ležce předával devátý, ale s nepatrným odstupem za medailovými pozicemi. „Cítil jsem se poměrně slušně. Určitě mi pomohlo, že jsem v aktuálním rozpoložení vynechal stíhačku a našetřil trochu sil pro štafetu," říkal.

Na druhém úseku při Krupčíkově onemocnění hájil české barvy 19letý Jakub Štvrtecký, pro nějž to byl pohárový debut ve štafetách. Nezalekl se toho a hlavní první střeleckou položku zvládl perfektně. Pálil jistě a v úžasném rytmu, takže střelnici opouštěl pátý pouhých sedmnáct vteřin za vedoucím Italem Hoferem, jenž skvělým během i bleskovou ležkou rychle smazal ztrátu na Švýcary.

Při střelbě vstoje musel český mladík třikrát dobíjet, a pak si ještě na koberci přišlápl hůlku, takže mu špička závodu trochu ujela. Poslední dva kilometry se Štvrtecký snažil ze sebe vymáčknout, co šlo a předával dvanáctý s odstupem padesáti vteřin na stále vedoucí Itálii. „Trochu jsem se o Kubu bál, ale zvládl dobře i tu kritickou chvíli, kdy musel poslední ranou odvracet hrozbu trestného kola," naznačil trenér Zdeněk Vítek. „Byla to pro mě biatlonová maturita," připustil český junior.

Michal Krčmář potřeboval na ležce k vyčištění terčů dva náhradní náboje, zatímco soupeři okolo něj pálili přesněji, a proto Česko kleslo o další dvě místa narostla i jeho ztráta. „Zřejmě se nepodíval, že to chtělo zareagovat na vítr, ale pak napravil dojem," hodnotil Vítek. „Já cvakal, jenže asi málo," posteskl si Krčmář. Položka vstoje vypadala v podání stříbrného olympijského medailisty už úplně jinak, dokázal i zrychlit na lyžích, takže měl šestý běžecký čas svého úseku a finišmana Ondřeje Moravce vyslal na trať jako desátého.

Devět štafet před Českem bylo srovnáno v rozpětí 40 vteřin, rýsoval se tak hodně dramatický poslední úsek. Předposlední střeleckou položku zvládl nejlépe Samuelsson, čímž dostal Švédy do čela, ale na záda jim dýchali Norové s dalším elitním střelcem Christiansenem. Italské naděje zhasla na finišmanovi Chenalovi.

Moravec dobíjel vleže jednou a při slušném běhu mohl tak stále pošilhávat na elitní osmičku. Vstoje to byla od českého finišmana bezchybná rychlopalba, čímž reprezentační kvarteto poskočilo ještě výrazněji a dostalo se i před Švýcary na konečnou sedmou příčku.

Světový pohár biatlonistů – štafeta 4x7,5 km v Hochfilzenu
1. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Stenersen, Samuelsson) 1:16:10,6 (0)
2. Norsko (Birkeland, L'Abée-Lund, T. Boe, Christiansen) +3,6 (0)
3. Německo (Schempp, Kühn, Peiffer, Doll) +28,8 (1)
4. Rakousko (Eberhard, Eder, Landertinger, Leitner) +41,7 (0)
5. Rusko (Jelisejev, Latypov, Malyško, Loginov) +52,7 (0)
6. Itálie (Bormolini, Hofer, Windisch, Chenal) +1:13,3 (0)
7. Česko (Šlesingr, Štvrtecký, Krčmář, Moravec) +1:22,6 (0)

Reklama

Související témata: