Hlavní obsah

Biatlonový hříšník Loginov opět na stupních! Krupčík zazářil šestým místem, Vítková skončila sedmá

Duszniki Zdroj
Aktualizováno

I ve druhém startu na mistrovství Evropy získal medaili ruský biatlonista Alexandr Loginov. Čtyřiadvacetiletý rodák ze Saratova, který se kontinentálního šampionátu ve středisku Duszniki Zdroj účastní krátce po odpykání dvouletého trestu za doping, přidal ke středečnímu zlatu z vytrvalostního závodu stříbro ze sprintu. První místo na 10kilometrové trati vybojoval Bulhar Iliev, bronz bral jeho krajan Anev, který stejně jako Loginov slaví v Polsku druhý cenný kov. Nejlepší z českých reprezentantů byl Tomáš Krupčík, který skončil šestý. Mezi ženami obsadila sedmou příčku Veronika Vítková. Z prvenství se radovala Ukrajinka Džimová.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Biatlonista Tomáš Krupčík se prohání na trati v americkém Presque Isle.

Článek

Pozice na stupních vítězů se po sprintu oproti vytrvalostnímu závodu vyměnily z jedné třetiny. Dvě stálice v podobě Loginova a Aneva zůstaly. Jen dalšího Rusa Slepova vystřídal Iliev, který sprint opanoval i přes jednu chybu na střelnici.

Výrazně lépe se dařilo i českým reprezentantům. Tomáš Krupčík napravil střelecké trápení ze středy, kdy pětkrát minul. Tentokrát nechyboval ani jednou a skončil šestý. Jednu pozici za elitní desítkou se umístil Jaroslav Soukup.

"Šesté místo na evropském šampionátu lze s jednadvacátou příčkou ve svěťáku určitě porovnat. Pro mě je dnešní výsledek určitě mnohem cennější! Už proto, jak jsem dokázal zapomenout na nevydařený vytrvalostní závod a trefit se. Jsem stoprocentně spokojený," pravil pro biatlon.cz Krupčík.

Loginov neprošel v listopadu 2013 na Světovém poháru v Östersundu testem na krevní doping EPO. Na pozitivní nález čtyřnásobného juniorského mistra světa se přišlo až po roce díky zpětné kontrole odebraných vzorků. Dvouletý distanc obdržel předloni v červenci. Po nedávném návratu k biatlonu stihl před ME pět startů v nižším Poháru IBU, v nichž vybojoval tři prvenství.

Česka mohla být na pódiu

Vítková si na každé položce připsala jednu chybu, přičemž ta druhá ji stála medaili. Osmadvacetiletá členka A-týmu měla třetí nejrychlejší běžecký čas.

"Jednalo se o moje (střelecké) chyby, a to chyby zbytečné. Snažila jsem se bojovat, ale ke konci mi už trochu docházely síly," uvedla. "Špička je tady o něco užší než ve Světovém poháru, ale řada skvělých biatlonistek, které tam jezdí do desítky, tady startuje. Vítězství Džimové je toho důkazem," prohlásila Vítková.

Příliš se nevedlo ani ostatním reprezentantkám. Lucie Charvátová sice byla sedmá nejrychlejší v běhu, ale tři minely ji odsunuly na devatenácté místo. Třicátá skončila s jedním trestným okruhem Jessica Jislová.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Dusznikách Zdroji (Polsko):
Muži - sprint na 10 km:
1. Iliev (Bul.) 24:26,9 (1 trest. okruh),
2. Loginov (Rus.) -4,9 (0),
3. Anev (Bul.) -16,7 (0),
...
6. T. Krupčík -28,8 (0),
11. Soukup -44,9 (1),
36. Kristejn -1:32,7 (2),
44. Vojík -1:42,6 (2),
45. Hošek -1:45,0 (1),
50. M. Krupčík (všichni ČR) -1:56,1 (0).
Ženy - sprint na 7,5 km:
1. Džimová (Ukr.) 21:02,3 (0),
2. Slepcovová -27,0 (0),
3. Starychová (obě Rus.) -37,8 (1),
...
7. Vítková -53,9 (2),
19. Charvátová -1:32,5 (3),
30. Jislová -2:06,2 (1),
45. Horká -2:33,0 (3),
53. Johanidesová (všechny ČR) -2:54,0 (3).

Reklama

Související témata: