Hlavní obsah

Koudelka vzhlíží k desítce na MS, Janda přijde, skočí, uvidí

PRAHA

Čím je pro fotbalisty zápas v elektrizující atmosféře vyprodaného Wembley, tím je pro klasické lyžaře slavný Holmenkollen. V kolébce severského lyžování na okraji norského hlavního města Oslo ve středu startuje 48. světový šampionát a na rekonstruovaných můstcích by chtěli zanechat stopu i čeští skokani.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Než nabrali směr Oslo, zapózovali dobře naložení skokany na lyžích u typického indického taxíku, který v Ruzyni plní roli reklamního poutače.

Článek

„Můstky na Holmenkollenu? Pěkné a pěkně drahé,“ usmíval se při odletu do Norska nejzkušenějších z českých skokanů Jakub Janda. „Holmenkollen to je prostě něco. Každý si tam přeje skákat. Opravdová Mekka skokanského sportu. Tam skoky vznikly. A jestli zaniknou, tak znovu tam,“ přidával dvaatřicetiletý závodník naložený v dobrém rozmaru. „Co se mi vybaví? Fantastická atmosféra. Určitě bude plný stadión a o to lépe se bude skákat,“ doplňoval Roman Koudelka, zatímco se zbytek týmu - Lukáš Hlava, Jan Matura a Borek Sedlák - chystal do letadla.

Jednadvacetiletý závodník odjížděl na sever v pozici české jedničky, byť na senzační třetí místo z lednového závodu v letech v Harrachově už navázat nedokázal. Famózní výkon z Krkonoš je pro něj ale obrovskou motivací. „Když mi to v tréninku nešlo, tak jsem si na notebooku pustil skok z Harrachova a to mě vždycky nabudilo. Zatím to byl výkon zimy. Nebylo by zlé jej překonat,“ vyprávěl s lišáckým úsměvem. Že by plánoval další senzaci? „Stát se může cokoliv, i to, že nikdo z nás nepostoupí z kvalifikace. Ale být do desátého místa, tak jsem maximálně spokojený,“ poznamenal Koudelka.

Skokani před odjezdem do Norska ladili formu v Liberci a náročné soustředění jim dalo zabrat. „V závěru jsem se cítil unavený. Letos to tak mám. V tréninku pocit nic moc, ale závody jsou dobré. Loni to bylo přesně naopak,“ připomněl Koudelka. Janda tréninkovou skupinu dokonce opustil dřív. „Na stará kolena jsem to přehnal na schodech od lanovky na malý můstek, běhal jsem tam a druhý den se to ozvalo. Měl jsem svalové problémy, koordinace šla do háje,“ mrzelo majitele dvou medailí z MS v roce 2005.

Že by byl šampionát v proslulém středisku pro Jandu posledním v kariéře, nechává zkušený závodník otevřené. „Může být jedním z posledních. Ale může být přede mnou i pět dalších. Dneska nikdo neví. Rozhodnutí nechávám na jaro. Adam (Malysz) taky prohlašoval, že letos končí, a už taky brzdí. Mě by štvalo sedět doma u televize a koukat na kluky, kteří jsou starší než já a pořád skáčou,“ má jasno Janda. Nad možným výsledkem v Norsku nespekuluje. „Neuvažuji nad tím. Přijedu, skočím a uvidíme, jaký výsledek z toho bude. Odhadovat něco dopředu nemá smysl,“ říká.

Program MS v klasickém lyžování – skoky na lyžích
25.2. Ž stř. můstek HS106, M kval. stř. můstek HS106, 26.2. M stř. můstek HS106, 27.2. M družstva stř. můstek HS106, 2.3. M kval. velký můstek HS134, 3.3. M velký můstek HS134, 5.3. M družstva velký můstek HS134.

Reklama

Související témata: